ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ (ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ)
Εισήγηση προς τις ΓΣ των ΕΛΜΕ

Συνεχίζεται η μεγάλη μάχη για το ασφαλιστικό. Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στα συνδικάτα μαζικά και μαχητικά θα αποτρέψουν την ανατροπή των βασικών ασφαλιστικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων.
Στη διαχρονική κατασπατάληση και καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων προστέθηκε το τεράστιο ποσοστό ανεργίας των τελευταίων χρόνων, η «μαύρη» εργασία και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών της ύφεσης, φέρνοντας το ασφαλιστικό σύστημα στο κόκκινο. Τις πολιτικές αυτές τις πλήρωσαν ακριβά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τους δεκάδες νόμους και τις «μεταρρυθμίσεις», που οδήγησαν σε μειώσεις στις συντάξεις και διαρκές κουτσούρεμα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
Με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, παράλληλα με μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης.
Τα κύρια ζητήματα που προωθούνται και στα οποία θα πρέπει να επικεντρώσουμε τη βασική μας αντιπαράθεση, είναι:
1. Όρια ηλικίας: μέχρι τα 67 θα μένουν στην τάξη οι νέοι συνάδελφοι. Το μέτρο αυτό ψηφίστηκε το καλοκαίρι.
2. Μειώσεις συντάξεων των νέων συνταξιούχων μετά την 1/1/16 με το νέο τρόπο υπολογισμού (μέσος μηνιαίος μισθός όλου του εργασιακού βίου, με κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης -βασική σύνταξη - ανταποδοτική σύνταξη) που πλήττουν εκτός από τους νέους συναδέλφους και όσους έχουν 15-35 χρόνια υπηρεσίας.
3. Η επαναφορά στις επικουρικές συντάξεις της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος - που απλά μετονομάστηκε σε κανόνα βιωσιμότητας - και η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και των εισφορών από τρίτους, θα μειώσουν άμεσα τις επικουρικές συντάξεις, καθώς και το μέρισμα των πολιτικών υπαλλήλων, με κίνδυνο την πλήρη κατάργησή τους και την πιθανή ενσωμάτωση τους στις κύριες.
4. Οι περιορισμένες πηγές χρηματοδότησης του συστήματος - εκτός της εισφοράς εργοδοτών και εργαζόμενων- δυναμιτίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος.
5. Οι μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της σύνδεσης με το εισόδημα για ολόκληρα κοινωνικά στρώματα (αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι, αγρότες), θα δημιουργήσουν επιπλέον οικονομικά-κοινωνικά προβλήματα στην περίοδο της κρίσης, ισοπεδώνοντας πολλές κατηγορίες επαγγελματιών.
6. Η αύξηση των κρατήσεων για την υγειονομική περίθαλψη κατά 2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές συντάξεις, που τέθηκε σε ισχύ από τον Ιούλιο, αλλά και νέα αύξηση εισφορών τώρα, στο όνομα της διατήρησής τους.

Η επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα δεν μπορεί παρά να βρει απέναντί της το σύνολο των εργαζόμενων, συνταξιούχων, ανέργων. Το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τη σύνταξη. Είναι ένα ξεκάθαρα πολιτικό ζήτημα, αφορά όλο το πλαίσιο προστασίας των εργαζόμενων, και στην ταξική κοινωνία μας γίνεται ακόμα πιο βάρβαρο σε συνθήκες νεοφιλελευθερισμού. Μας αφορά όλους ένα δημόσιο, αλληλέγγυο και αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα. Μας αφορά όλους η ακύρωση κάθε προοπτικής μετατροπής του ασφαλιστικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό. Γι’ αυτό το λόγο, η αντεπίθεσή μας πρέπει να πάρει πανεργατικά-παλλαϊκά χαρακτηριστικά.

Παιδεία
Εν όψει των αλλαγών στη δημόσια εκπαίδευση που δρομολογούνται από το Υπ. Παιδείας, και με δεδομένο ότι:
·         για μία ακόμη φορά δεν μένει έξω από τη μνημονιακή στόχευση ούτε ο τομέας της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης (σελ. 1026-1027  του ν.4336/15),
·         την κατεύθυνση για τις εκπαιδευτικές αλλαγές τη δίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011 με την ανάλογη αναθεώρησή της,
 μπορεί να επέλθουν σοβαρές αρνητικές εξελίξεις, τόσο στο εκπαιδευτικό σύστημα (όπως π.χ. ρυθμίσεις για την επαγγελματική κατάρτιση και την υποχρεωτική μαθητεία βάσει του ν.4186/13, συνέχιση της υλοποίησης της «μεταρρύθμισης του νέου σχολείου» και αξιολόγηση των σχολείων βάσει της λεγόμενης «αποδοτικότητας» που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίησή τους), όσο και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών (όπως αύξηση ωραρίου, επαναφορά της αξιολόγησης-χειραγώγησης εκπαιδευτικών, νέος τρόπος διορισμού κλπ).
·         Η ΟΛΜΕ οφείλει με την παρέμβασή της σε όλα τα επίπεδα, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αγωνιστικής διεκδίκησης των αιτημάτων του κλάδου, στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού.
·         Η ΟΛΜΕ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε διάλογο προσχηματικού-επικοινωνιακού χαρακτήρα, όπως σημειώνει με την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ της. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να πάρει όλα τα μέτρα για να αποκαλύψει τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης.
·         Η συμμετοχή της ΟΛΜΕ σε διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να έχει θεσμικό χαρακτήρα και συγκεκριμένη ατζέντα, με στόχευση την προώθηση των διεκδικήσεων των αιτημάτων του κλάδου και με ταυτόχρονη πλατιά ενημέρωση των συναδέλφων και δημιουργία αγωνιστικών συσπειρώσεων.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους μήνες που έρχονται, οι εργαζόμενοι να δουν και να συνειδητοποιήσουν ότι με τις μαζικές αγωνιστικές τους παρεμβάσεις σε επιμέρους αντιλαϊκά μέτρα, μπορούν να παγώσουν τομείς μνημονιακών πολιτικών και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις  μέσα από μεγάλες παρεμβάσεις του σκ, για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της λιτότητας.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
Μέσα από κοινούς – μαζικούς αγώνες οφείλουμε:
·         Να αποτρέψουμε την  ψήφιση της κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης
·         Να διασφαλίσουμε διαχρονικά το δημόσιο, αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.
·         Να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς συντάξεις στα 30 χρόνια υπηρεσίας, με όριο ηλικίας τα 60 χρόνια και με ύψος της κύριας σύνταξης στο 80% του τελικού μισθού.


Παλεύουμε για:
·         Καμιά μείωση συντάξεων, κύριων και επικουρικών, και εφάπαξ. Καμία αύξηση ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους
·         Αποκατάσταση των απωλειών της τελευταίας πενταετίας, σε μισθούς και συντάξεις.
·         Επιστροφή των κλεμμένων στα ασφαλιστικά ταμεία.
·         Παιδεία – υγεία – πρόνοια, δημόσια κοινωνικά αγαθά, για όλο τον λαό
·         Αύξηση δαπανών στο 5% του ΑΕΠ
·         Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών με κάλυψη όλων των κενών – αλλαγή τρόπου διορισμού σύμφωνα με τη θέση της ΟΛΜΕ
·         Πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές
·         Ανώτατο όριο 20 μαθητών στα τμήματα Γενικής Παιδείας
·         Καμία αύξηση του διδακτικού ωραρίου με επαναφορά του στα ισχύοντα του 2013
·         Κατάργηση νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση – χειραγώγηση. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη
·         Φορολογική δικαιοσύνη με τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου και την ελάφρυνση και απαλλαγή των χαμηλών εισοδημάτων.
·         Κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει τις ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος για την απονομή αξιοπρεπών συντάξεων, και θα προέρχεται από τη φορολόγηση των μεγάλων κερδών και του πλούτου, από συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους και νέες πηγές χρηματοδότησης που δε θα επιβαρύνουν τους εργαζόμενους, και από την επιστροφή στα Ταμεία των αποθεματικών που λεηλατήθηκαν διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, την εργοδοσία και τις τράπεζες.
·         Κατάργηση της μαύρης, ανασφάλιστης και ενοικιαζόμενης εργασίας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και λήψη μέτρων κατά της εισφοροδιαφυγής του κεφαλαίου. Να μπει  τέρμα στην νεοφιλελεύθερη εμμονή, η οποία στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης απαλλάσσει από τα βάρη τους εργοδότες και τα μετακυλύει στους εργαζόμενους.
·         Ακύρωση των μνημονίων και της διαπλοκής. Προτεραιότητα είναι τα συμφέροντα του λαού και όχι των δανειστών Απαιτούμε γενναία αναδιανομή των εισοδημάτων και αυξήσεις μισθών και συντάξεων.
·         Ανατροπή όλων των μνημονιακών πολιτικών. Επαναφορά και διεύρυνση των εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
·         Διαγραφή του δημοσίου χρέους της χώρας, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι δημόσιοι πόροι για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, των κοινωνικών πολιτικών και της ανάπτυξης.

Πρόγραμμα δράσης
- Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, με τη συμμετοχή τους στην πανεργατική γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη, έκαναν ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα για την απόκρουση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης.
- Η συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι μονόδρομος. Η μαζική συμμετοχή των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, όπως έδειξε και το διήμερο των κινητοποιήσεων 12-13 Φλεβάρη στο Σύνταγμα, δημιουργεί προϋποθέσεις σημαντικών κατακτήσεων σε αυτό τον αγώνα.
- Το επόμενο διάστημα και μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, είναι το κρίσιμο διάστημα για την κορύφωση του αγώνα.
- Το συνδικαλιστικό κίνημα, όταν απαιτεί να μην ψηφιστεί ο αντιασφαλιστικός νόμος, πρέπει να πείσει ότι το εννοεί. Αυτό προϋποθέτει την παν-κινητοποίηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και η απόδειξη θα είναι οι καθημερινές παρεμβάσεις σε δήμους, γειτονιές και σχολεία, με οργάνωση τοπικών κινήσεων, αλλά και με καταλήψεις,  αποκλεισμούς σε υπουργεία και Ταμεία.
- Στην κατεύθυνση αυτή, εκτιμάμε ότι θα ήταν σημαντικός σταθμός για την κλιμάκωση του αγώνα γενική απεργία με συντονισμό όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων  στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη, με κορύφωση 48ωρη γενική απεργία με ταυτόχρονο αποκλεισμό της Βουλής, αν επιχειρηθεί να ψηφιστεί το νομοσχέδιο

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Υ.Γ.: Είναι προφανές ότι η ενδιάμεση απεργία αρχές Μάρτη δεν μπορεί να ισχύσει αν αλλάξουν οι συνθήκες (συντόμευση του χρονικού διαστήματος κατάθεσης του νομοσχεδίου)…

18 Φλεβάρη 2016


Από τη Γραμματεία των ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]