ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Ο Νίκος Ρωμανός πρέπει να ζήσει και να σπουδάσει
Δήλωση εκπαιδευτικών λειτουργών, σήμερα βουλευτών, αιρετών της Τ.Α. και μελών της Κεντρικής Επιτροπής  του ΣΥΡΙΖΑ
Παραμονές της τραγικής επετείου της εν ψυχρώ  δολοφονίας του 14χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από ασυνείδητο «όργανο της τάξης», ο τότε συνομήλικός του, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας και σήμερα εικοσάχρονος Νίκος Ρωμανός αντιμετωπίζει επίσης την πιθανότητα του θανάτου από απεργία πείνας μέσα στη φυλακή.
Ο Νίκος Ρωμανός, κρατούμενος σήμερα, εκτίοντας την ποινή του βρήκε τη δύναμη να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις, μέσα από τη φυλακή, για να σπουδάσει και πέτυχε την εισαγωγή του σε ΤΕΙ της Αθήνας. Βραβεύτηκε μάλιστα για το επίτευγμά του και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η απόφαση της διοίκησης να του στερήσει τη δυνατότητα της φοίτησης στη σχολή του, ύστερα από την επιτυχία του, είναι ιδιαζόντως σκληρή και απεχθής.
Είναι στέρηση ελπίδας και ζωής όχι μόνον για τον ίδιο –που γι’ αυτό δείχνει αποφασισμένος να πεθάνει– αλλά, συμβολικά, για κάθε νέο άνθρωπο, παραβατικό ή μη, για τη νεότητα με τη φωτιά και τα λάθη της, στην οποία η πολιτεία πρέπει ν’ ανοίγει δρόμους και να δίνει ευκαιρίες και όχι να συντρίβει και να καταρρακώνει.
Είναι εκτός των ορίων κάθε έννοιας ανθρωπιστικής και κοινωνικά επανορθωτικής και όχι τιμωρητικής λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος και του κράτους δικαίου, ιδιαίτερα δε εκτός της ευρωπαϊκής παράδοσης από το διαφωτισμό έως σήμερα.
Είναι, τέλος, οδυνηρή απαξίωση του μορφωτικού αγαθού, της Παιδείας, που υπέρτατο σκοπό έχει την κοινωνική διαπαιδαγώγηση, την υποστήριξη και τη διαμόρφωση των πολιτών. Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να είναι ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους, χωρίς διακρίσεις.
Εμείς, λειτουργοί και αρωγοί της Παιδείας όλων των βαθμίδων, αιρετοί/ες στο Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε όνειδος για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή κοινωνία και πολιτεία ακόμη και το ενδεχόμενο μιας τέτοιας «δολοφονικής» έκβασης. Ο Νίκος Ρωμανός έχει δικαίωμα, όπως και οι άλλοι συγκρατούμενοί του, να σπουδάσει, πάνω δε απ’ όλα το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, ακόμη και μέσα στη φυλακή, να ζήσει με αξιοπρέπεια.

Απευθύνουμε δημόσια έκκληση σε όλους τους θεσμικούς και πολιτικούς φορείς και ιδιαίτερα στην ελληνική κυβέρνηση, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Παιδείας, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ανώτατο πολιτειακό παράγοντα και στους αντίστοιχους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λάβουν τώρα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την υλική και ηθική επανόρθωση μιας τόσο κραυγαλέας προεξαγγελθείσης βαρβαρότητας στην καρδιά της Ευρώπης, πριν να είναι πολύ αργά. Δηλώνουμε ότι προτιθέμεθα να ασκήσουμε όλα τα μέσα που παρέχει το ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο για το σκοπό αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]