ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Απολογισμός του αιρετού
Νεκτάριου Κορδή για τη θητεία του το 2013
στο ΠΥΣΔΕ Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη νέων αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια στις 5 Νοέμβρη καταθέτω τον απολογισμό δράσης μου στο υπηρεσιακό συμβούλιο (για το 2013), σε όλους τους εκπαιδευτικούς και στα ΔΣ των τριών ΕΛΜΕ της Γ’ Αθήνας, όπως, σύμφωνα με τις θέσεις του εκπαιδευτικού μας κινήματος, πρέπει να γίνεται από όλους τους αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου.
   Στο ΠΥΣΔΕ της Γ΄ Αθήνας και για πολλά χρόνια οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ στήριξαν το ενωτικό ψηφοδέλτιο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ που συγκροτήθηκε από τις Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις, την Αγωνιστική Παρέμβαση, ανένταχτους και αγωνιστές εκπαιδευτικούς. Η ενωτική αυτή κίνηση εξέλεγε συνεχώς αριστερό αιρετό στο ΠΥΣΔΕ. Εκτιμώντας θετικά τη συλλογική αυτή προσπάθεια, υπόδειγμα αγωνιστικής ενότητας, θεωρήσαμε αναγκαία τη συνέχισή της. Δυστυχώς μετά και την άρνηση της παράταξης των «Αγωνιστικών Παρεμβάσεων- Κινήσεων» να ανταποκριθεί στο κάλεσμα αυτό, οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές κινήσεις (ΣΥΝΕΚ), βαδίζοντας στο δρόμο της προοδευτικής αγωνιστικής ενότητας συγκρότησαν ένα ευρύτερο ψηφοδέλτιο με ανένταχτους, αγωνιστές εκπαιδευτικούς για τις επερχόμενες εκλογές.
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης με τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν την κοινωνία συνολικά και το δημόσιο σχολείο ειδικότερα. Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό παλέψαμε, όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια, να είμαστε δίπλα σας υπερασπίζοντας την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και τα δίκαια αιτήματά σας, λειτουργώντας με τις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας, της ισονομίας και της ίσης αντιμετώπισης. Έτσι:
1.       Αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή (Γενάρης 2013) τα σοβαρά λειτουργικά κενά στην περιοχή μας, που οδήγησαν στην «αναμόρφωση» προγραμμάτων (με περικοπή ωρών διδασκαλίας μαθημάτων) και στις πιέσεις που ασκήθηκαν για υποχρεωτικές υπερωρίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των σοβαρών κενών σε όλη τη χώρα χάνονταν 32000 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως!
2.       Καταγγείλαμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ρύθμιση στο 3ο Μνημόνιο που μιλά για  υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία της χώρας και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από οργανική θέση και μόνο με απόφαση υπουργού με την οποία καταργείται ουσιαστικά η οργανικότητα!
3.       Στα πλαίσια της ουσιαστικής επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς (με 20 ενημερωτικά σημειώματα) , σας αποστείλαμε αναλυτική ενημέρωση για την εγκύκλιο των μεταθέσεων, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τις υπεραριθμίες, τις τοποθετήσεις σε λειτουργικά κενά, τις μισθολογικές & συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του Ν. 4093/12 και τέλος τις αντεργατικές αλλαγές στις άδειες των εργαζομένων.
4.       Καταγγείλαμε τον απίστευτο εμπαιγμό μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών με την έναρξη της Ενισχυτικής διδασκαλίας 2 μήνες πριν τη λήξη των μαθημάτων!   
5.       Ενημερώσαμε τους συναδέλφους σχετικά με την απαράδεκτη εγκύκλιο για τον υπολογισμό κενών και πλεονασμάτων με στόχο τη δημιουργία χιλιάδων «πλεοναζόντων»  εκπαιδευτικών. Για την απορρόφηση των εκπαιδευτικών που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ προτείναμε να δίνονται οργανικές και σε ομάδες όμορων σχολείων ιδιαίτερα στις ειδικότητες με πρόβλημα συμπλήρωσης υποχρεωτικού ωραρίου. Για το σοβαρό ζήτημα των «πλεοναζόντων» οργανώθηκε παράσταση διαμαρτυρίας των Α΄ Β΄ Γ΄ ΕΛΜΕ στο ΠΥΣΔΕ, απαιτώντας να γίνουν σεβαστές οι Θέσεις των ΟΛΜΕ-ΕΛΜΕ. Η δυναμική παρέμβαση των σωματείων πέτυχε τον περιορισμό τουλάχιστον των «πλεοναζόντων»  (από 743  σε 373).
6.       Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις των ΕΛΜΕ για τις τοποθετήσεις και τη ρύθμιση υπεραριθμιών. Για τα θέματα αυτά οργανώθηκε παράσταση διαμαρτυρίας των 3 ΕΛΜΕ στις 27 Ιούνη 2013 στη Δ/νση Β/θμιας Γ΄ Αθήνας.
7.       Σχετικά με τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε λειτουργικά κενά, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις (που δεν έγιναν δεκτές από τη διοίκηση) ενώ για συμπλήρωση ωραρίου, πετύχαμε τελικά και παρά την αρχική αδικαιολόγητη άρνηση της διοίκησης, να επιτραπεί στους συναδέλφους να καταθέσουν αίτηση αφού πρώτα αναρτηθούν όλα τα κενά, όπως έγινε και το 2012.
8.       Για το πολύ σοβαρό θέμα των τεχνητών πλεονασμάτων καταγγείλαμε με ανακοίνωση του ενωτικού σχήματος τις τακτικές αδιαφάνειας, κατάλυσης της νομιμότητας και της ισονομίας από την πλευρά της Διοίκησης στη Γ΄ Αθήνας.
9.       Υποστηρίξαμε την  άτυπη τοποθέτηση υποδιευθυντών σε όλα τα σχολεία, ανεξαρτήτως τμημάτων. Στην επιλογή υποψηφίων υποδιευθυντών, σεβόμενοι τις θέσεις του κλάδου, στηρίξαμε όσους προτάθηκαν από τους συλλόγους διδασκόντων.
10.   Αναδείξαμε το τεράστιο πρόβλημα με την κατάργηση τμημάτων αλλά και με τη λειτουργία πολυπληθών τμημάτων  γενικά και ειδικότερα στις κατευθύνσεις των Λυκείων  με 27  και πάνω μαθητές!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Είναι προφανές και στους πλέον αδαείς ότι τα περιθώρια παρέμβασης και ανατροπής αντιεκπαιδευτικών αποφάσεων εντός του ΠΥΣΔΕ, από τη φύση του θεσμού, είναι αρκετά περιορισμένα (3 διορισμένα μέλη της διοίκησης  και δύο αιρετοί). Επομένως ο ρόλος μας όλο αυτό το διάστημα ήταν ρόλος αποκάλυψης, καταγγελίας και με κάθε μέσο υπεράσπισης των δίκαιων αιτημάτων των εκπαιδευτικών. Σε όσους συναδέλφους απευθύνθηκαν σε μας, τους συστήσαμε να ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, χωρίς να αποθαρρύνονται και με σεβασμό στις αξίες που διασφαλίζουν τη δικαιοσύνη , απευθυνόμενοι πρώτα απ’ όλα στα σωματεία τους, στις ΕΛΜΕ. Δυστυχώς πολλές φορές, στο παρελθόν και στο παρόν, αυτονόητα δικαιώματα εμφανίζονταν ως ρουσφέτια και «εξυπηρετήσεις» για να δεσμεύουν ψήφους και συνειδήσεις. Θεωρούμε ότι μόνο η στενή συνεργασία των τριών ΕΛΜΕ της Γ΄ Αθήνας με αιρετούς που δεν είναι υποχείρια της διοίκησης και η συνεχής τους κινητοποίηση, μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους διδασκόντων, μπορεί  να αναχαιτίσει και να ανατρέψει τις προσπάθειες της διοίκησης για παρατυπίες, αντιεκπαιδευτικές αποφάσεις και έμμεσες ή άμεσες απειλές.
Το αμέσως επόμενο διάστημα επιβάλλεται η αγωνιστική επαγρύπνηση όλων μας για να αποκρούσουμε τη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης των μνημονίων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) που μέσα σε κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή, ξεπουλά το δημόσιο πλούτο της χώρας, και διαλύει τα δημόσια κοινωνικά αγαθά! Οι ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ , με την ενωτική τους πολιτική, συσπειρώνοντας τις πιο πλατιές αγωνιστικές, αριστερές και ριζοσπαστικές δυνάμεις του κλάδου, θα πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη των αγώνων για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής, για ένα πραγματικά δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση.
ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ 1-10-2014
Ο ΑΙΡΕΤΟΣ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΡΔΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]