ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]



Έκθεση πεπραγμένων των αιρετών στο  ΚΥΣΔΕ
          Νεκτάριου Κορδή & Βίκυς Αναγνώστη
εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο  των
Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
   Η Τακτική Γενική συνέλευση του κλάδου πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το εκπαιδευτικό κίνημα. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, εφαρμόζουν με μεγαλύτερη ένταση και αυταρχισμό την ίδια, βάρβαρη πολιτική των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων. Απέναντί μας είναι μια κυβέρνηση που στήνει τη δημοκρατία στο απόσπασμα αφού με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, φιμώνει την ενημέρωση, καταργεί δημόσιους οργανισμούς, απολύει χιλιάδες εργαζόμενους και αρνείται να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις που είναι αντίθετες με το σχεδιασμό τους. Είναι μια Κυβέρνηση που χτυπά απευθείας τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, που έχει μετατρέψει το κοινοβούλιο σε απλό διεκπεραιωτή των αποφάσεων των δανειστών. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.
Είναι μια Κυβέρνηση που δε διστάζει να καταστείλει βίαια τους αγώνες, να επιστρατεύει όσους απεργούν και να σέρνει στα δικαστήρια όλους όσους αντιστέκονται στις πολιτικές τους κατασυκοφαντώντας τους εργαζόμενους αλλά και τα συνδικάτα Στο χώρο της εκπαίδευσης, ειδικότερα, είχαμε τη διαθεσιμότητα αρχικά 2122 εκπαιδευτικών στις 31/7/13. Σήμερα 11 μήνες μετά απολύονται 85 και παραμένουν σε ομηρεία άλλοι 1708 εκπαιδευτικοί με αβέβαιο εργασιακό μέλλον! Παράλληλα εφαρμόστηκε ο ν. 4186/13  για το «Νέο Λύκειο» με την Τράπεζα θεμάτων για την Α΄ Λυκείου και το νέο τρόπο προαγωγής των μαθητών. Το Υπουργείο προχώρησε σε νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων ενώ επέβαλε με πρωτοφανή αυταρχισμό την αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση με στόχο την κατηγοριοποίηση και την ταξική διαφοροποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, τη μισθολογική και βαθμολογική μας καθήλωση και τελικά τις απολύσεις.
Τέλος οικοδομούν ένα καθεστώς εργασιακής περιπλάνησης και ανασφάλειας για όσους παραμένουν στην εργασία με τις υποχρεωτικές μετατάξεις, το ΠΔ 28 για τις  υποχρεωτικές μεταθέσεις αλλά και την «κατασκευή» χιλιάδων πλεοναζόντων συναδέλφων.
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ
Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς στις 14/2/14 το Υπουργείο προχώρησε σε 93 μόνιμους διορισμούς (!) (πιν.1)  οι οποίοι φυσικά δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση τα σοβαρά κενά εκπαιδευτικών. Παράλληλα τη φετινή χρονιά εργάστηκαν συνολικά 2091 αναπληρωτές ( 1623 μέσω ΕΣΠΑ και 468 από τον τακτικό προϋπολογισμό) (πιν.2). Στην ειδική Αγωγή εργάστηκαν συνολικά 1674 αναπληρωτές (πιν.3). Τέλος μέχρι τις 30/4/14 πραγματοποιήθηκαν στις Διευθύνσεις ΔΕ 147382 ώρες και μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους άλλες 5656 ώρες (πιν.4). Ο συνολικός αριθμός των 153038 ωρών αφορά ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Διαπιστώνουμε συνεπώς ότι απέναντι στους ελάχιστους διορισμούς είχαμε σε όλη την εκπαίδευση 14536 προσλήψεις αναπληρωτών και 1500 στην ενισχυτική διδασκαλία. Είναι συνεπώς απόλυτα ρεαλιστικό το αίτημα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών για μόνιμους και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών!

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
Κατά τη σχολ. χρονιά 2013-2014 έγιναν 2157 αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ. Παράλληλα έγιναν και 2605 αποσπάσεις σε άλλους φορείς (πιν.5,6). Επιπρόσθετα έγιναν και 922 αποσπάσεις σε σχολεία του εξωτερικού (πιν.7,8)) και 40 στα Ευρωπαϊκά Σχολεία (πιν.9). Οι ελάχιστες αποσπάσεις έγιναν το Σεπτέμβρη δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους εκπαιδευτικούς ενώ η φετινή χρονιά ολοκληρώνεται με εκατοντάδες εκπαιδευτικούς να περιμένουν ακόμη την αποδέσμευσή τους, ενώ θεωρητικά ήταν αποσπασμένοι σε άλλα ΠΥΣΔΕ! Καταγγείλαμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την απαράδεκτη τακτική της σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις κρατώντας σε ομηρεία χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οδηγώντας τους ουσιαστικά σε απόγνωση!  Μετά τις ρουσφετολογικές αποσπάσεις σε φορείς που υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας και τις εκβιαστικές-αδιαφανείς διαδικασίες μετατάξεων συναδέλφων στην πρωτοβάθμια και σε διοικητικές θέσεις η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δε σεβάστηκε τελικά τα δικαιώματα των χιλιάδων συναδέλφων με βάση και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν  μακριά από  τις οικογένειές τους!  H φετινή  εγκύκλιος εκδόθηκε στις 19 Ιούνη και καλεί σε υποβολή αιτήσεων πριν τις μεταθέσεις προκαλώντας και άλλα προβλήματα.
ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
Κατά τις μεταθέσεις του 2013 υποβλήθηκαν 11209 αιτήσεις και ικανοποιηθήκαν 606 (ποσοστό ικανοποίησης 5,41%)! Επίσης έγιναν 103 μεταθέσεις σε Μουσικά Σχολεία, 13 σε Διαπολιτισμικά, 5 σε καλλιτεχνικά και  292 στην Ειδική Αγωγή. Μετά από απίστευτες παλινωδίες του Υπουργείου η εγκύκλιος των μεταθέσεων ανακοινώθηκε στις 15/4/14! Μέσα από τα ενημερωτικά μας καταγγείλαμε τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου που προσπάθησε, χωρίς τελικά να το πετύχει, να καταργήσει το αντικειμενικό σύστημα των μεταθέσεων!
Σχετικά με το συνολικό αριθμό αιτήσεων μετάθεσης ανά τύπο αίτησης έχουμε 8706 αιτήσεις μετάθεσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ και 16811 αιτήσεις για βελτίωση –οριστική τοποθέτηση με τελικό σύνολο 26605 αιτήσεις (πιν.10).
     Αρχικά θα εξεταστούν οι μεταθέσεις της Ειδικής Αγωγής (253). Η επεξεργασία των αιτήσεων φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί στο διάστημα 5-10 Ιουλίου και στη συνέχεια θα γίνουν οι όποιες μεταθέσεις. Κατόπιν θα εξεταστούν οι αιτήσεις για τα μουσικά (595), καλλιτεχνικά (131) και διαπολιτισμικά σχολεία (109). Τέλος θα εξεταστούν οι αιτήσεις  Γενικών μεταθέσεων  (8701). Με τα σημερινά δεδομένα εκτιμώ ότι  οι μεταθέσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν πριν τις 15-20 Ιουλίου! Όλα τα υπόλοιπα για μεταθέσεις στις αρχές Ιούλη και αποσπάσεις στα τέλη Αυγούστου φαντάζουν ευσεβείς πόθοι!
ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ
     Με το ΦΕΚ 986/3-9-13 είχαμε 3122 υποχρεωτικές μετατάξεις  στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στις 3 Φλεβάρη το Υπουργείο ανακοίνωσε 177 υποχρεωτικές μετατάξεις, 98 τροποποιήσεις και 38 ανακλήσεις μετατάξεων. Με το ΦΕΚ 570/5-5-14 είχαμε 25 μετατάξεις στην ΠΕ, 11 τροποποιήσεις και 10 ανακλήσεις μετατάξεων. Τέλος με το ΦΕΚ 714/6-6-14 είχαμε 14 μετατάξεις στην ΠΕ και 23 ανακλήσεις μετατάξεων. Συνολικά είχαμε 3650 μετατάξεις. Παράλληλα στο γραφείο του Υπουργού υπάρχουν 523 ενστάσεις επί των μετατάξεων. Το πλήθος των ενστάσεων αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος για μια διαδικασία στην οποία η μη δημοσιοποίηση των μορίων μετάταξης γεννά πολύ σοβαρά ερωτήματα αδιαφανούς πρακτικής! Απέναντι σε όλα αυτά είχαμε και 10 εθελοντικές μετατάξεις από κλάδο σε κλάδο…


ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ- ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
     Το 2013 είχαμε συνολικά 6689 αποχωρήσεις εκπαιδευτικών από την υπηρεσία. Στη Δευτεροβάθμια είχαμε 3900 αποχωρήσεις το 2013 και 3166 το 2014. Συνολικά από το καλοκαίρι του 2013 μέχρι σήμερα έχουμε 7066 αποχωρήσεις! Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στα πλαίσια των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών έχουμε δραματική συρρίκνωση του αριθμού των εκπαιδευτικών. Από 102360 το 2010 φτάσαμε στις 72682 το Μάρτη του 2014 με στόχο το 2015 να οδηγηθούμε σε 62000 με μια συνολική μείωση 40000 περίπου ή κατά 38%! Δείγμα του αδιεξόδου τους η δήλωση του Α. Λοβέρδου σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «οι συνταξιοδοτήσεις θα φτάσουν στις 9500 και το Σεπτέμβρη τα σχολεία θα χρειαστούν 22000- 24000  αναπληρωτές για να λειτουργήσουν»!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
     Η Γ.Σ. του κλάδου, πραγματοποιείται ένα μήνα  μετά από μια καθοριστικής σημασίας εκλογική αναμέτρηση στην οποία για πρώτη φορά στη χώρα μας ο λαός νίκησε το φόβο και επέλεξε ως πρώτη δύναμη τη Ριζοσπαστική Αριστερά.     Αυτή η επιλογή δείχνει ξεκάθαρα και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν  και τα συνδικάτα την επόμενη περίοδο. Ο ηρωικός και δίκαιος αγώνας των καθαριστριών στέλνει το μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους για το πώς πρέπει να αγωνιστούμε. Η πάλη για κατάργηση των μνημονίων και τη ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται σταδιακά εδώ και χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελούν μονόδρομο για την υπεράσπιση των εργαζομένων και τη σωτηρία της χώρας από την καταστροφή. Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να συγκρουστεί με αυτές τις  πολιτικές και να παλέψει για την ανατροπή τους. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να κάνουν ξεκάθαρο στη συγκυβέρνηση και να παλέψουν ώστε κανένα πλέον μέτρο που θα πλήττει την εκπαίδευση και τη Δωρεάν Παιδεία να μην περάσει και κάθε αντιεκπαιδευτικός νόμος που βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη. Όποιες και να  είναι οι δεσμεύσεις τους απέναντι στην Τρόικα και στους εντολοδόχους τους θα ακυρωθούν γιατί θα βρούν απέναντι σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα.
     Είναι ξεκάθαρο πια, ότι για τους εργαζόµενους δεν υπάρχει λύση στο πλαίσιο των Μνηµονίων. Το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί και πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς και συσπείρωσης ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων με πολιτικά αιτήματα και χαρακτηριστικά.
ü  Την  ανατροπή του Μνημονίων και όσων τα υπηρετούν.
ü  Την άμεση διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους.
ü  Την υπεράσπιση των δηµόσιων αγαθών και του δηµόσιου πλούτου της χώρας.
ü  Την υπεράσπιση της εργασίας και την αποτροπή των απολύσεων.
ü  Την υπεράσπιση της Δημοκρατίας έναντι του αυταρχισμού της κυβέρνησης και του νεοφασισμού.  



Νεκτάριος Κορδής,
αιρετό τακτ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
(τηλ.: 6977513534,
ηλ. δ/νση:  nekordis@yahoo.gr)


Βίκυ Αναγνώστη,
αιρετό αναπληρ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
(τηλ.: 6979778287,
ηλ.δ/νση:vanagnosti@gmail.com)



εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο  των

Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]