ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Σία Αναγνωστοπούλου
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ περιφέρεται στα κανάλια με ύφος στρατιωτικού ανακριτή και ανακρίνει τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ για τις απόψεις υποψηφίων ευρωβουλευτών επί των «εθνικών θεμάτων». Εκτός από τον Χριστόπουλο και τη μειονότητα, τώρα μπήκε στην ατζέντα και ο Κούλογλου με το μακεδονικό. Μέσα από τις απόψεις των συγκεκριμένων προσώπων εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντεθνικό κόμμα.
Σε αυτή την τακτική, και μάλιστα κατά την προεκλογική περίοδο, ανακύπτουν δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα.
Πρώτον: στοχοποίηση, περιθωριοποίηση από το «εθνικό σώμα» ως επικίνδυνων για το έθνος και υπονοούμενο λιντσάρισμα προσώπων για τις απόψεις τους. Κάποτε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι (η σειρά μας έρχεται οσονούπω) θα πήγαιναν κατευθείαν στο στρατοδικείο, σήμερα –προς το παρόν- τους ξεφωνίζουν στα κανάλια. Άνθρωποι με επιστημονική ή δημοσιογραφική καριέρα και αφοσίωση σε συγκεκριμένα θέματα διασύρονται. Άνθρωποι που προσπάθησαν να εξορθολογίσουν τη συζήτηση για τα «εθνικά θέματα», να τα βγάλουν από τους σκοτεινούς, και γι αυτό αντιδημοκρατικούς, διαδρόμους, να τα καταστήσουν προβλήματα πολιτικής, επομένως και ιδεολογικής αλλά και κοινωνικής αναφοράς, δαχτυλοδείχνονται ως προδότες.  Άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή και τη δράση τους ώστε αυτά τα ζητήματα να καταστούν θέμα συζήτησης στον δημόσιο χώρο και όχι μεταξύ κλειστών μηχανισμών με αδιαφανείς διαδικασίες που επιτρέπουν την άνθιση όλων των «λουλουδιών», αυτή τη στιγμή γίνονται αποσυνάγωγοι.
Δεύτερον: στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντεθνικού κόμματος. Μέσα από τους Κούλογλου και Χριστόπουλο η ΝΔ ξαναστήνει το μετεμφυλιακό, ψυχροπολεμικό κλίμα. Ανασύρει την πιο γκρίζα ζώνη της ελληνικής Ιστορίας στην επιφάνεια και προσπαθεί να την επικαιροποιήσει. Εκείνη την γκρίζα ζώνη που φτιάχτηκε σε μια εποχή που η κοινωνία, καθημαγμένη και ρημαγμένη, διεκδικούσε κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και δημοκρατία. Τότε ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός του φόβου και της τρομοκράτησης, ο μηχανισμός της εθνικοφροσύνης. Η κοινωνία, ή θα ήταν με το «υγιές έθνος» ή με τους προδότες, τους κομμουνιστές. Οι κοινωνικές διεκδικήσεις, οι διεκδικήσεις για δημοκρατία, για «άνοιγμα» του δημόσιου χώρου σε όλους/ες ακυρώνονταν με το πρόσχημα του εθνικού κινδύνου. Αυτή η αντίληψη περί εθνικής απειλής ως ανάχωμα στις κοινωνικές και δημοκρατικές διεκδικήσεις δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για τη δράση των παρακρατικών μηχανισμών. Ας θυμόμαστε πάντα: όταν η πολιτική και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις συρρικνώνονται σε εθνική απειλή, τα πράγματα είναι δύσκολα για τη δημοκρατία.
Η ΝΔ σήμερα ξαναπιάνει από το παρελθόν ένα νήμα, δοκιμασμένο μεν, άκρως επικίνδυνο δε. Σε μια εποχή που η κοινωνία διεκδικεί μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και δημοκρατία, η ΝΔ «εφευρίσκει» εθνική απειλή. Μόνο έτσι θα ακυρώσει και τον ΣΥΡΙΖΑ και θα περιθωριοποιήσει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Η επίθεση στους Χριστόπουλο, Κούλογλου είναι επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επίθεση κατά της κοινωνίας. Η έκπτωση της πολιτικής συζήτησης και αντιπαράθεσης σε «εθνικό εμφύλιο» απειλεί τη δημοκρατία. Ας είμαστε σε εγρήγορση. Η υπόθεση δεν αφορά άτομα. Αφορά την Αριστερά.

Πηγή: http://www.tvxs.gr/news/apopseis/na-stamatisoyme-tora-metemfyliako-klima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]