ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Β΄ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μοσχονησίων 23 Αιγάλεω Τ.Κ.12242
Τηλ – Fax  210-5910896                                      

Αιγάλεω 16-3-2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θεμα: «Himmelweg (O Δρόμος για τον Ουρανό)»
   Το Δ.Σ. της Β΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2014»  σας προσκαλεί  στην θεατρική παράσταση Himmelweg (O Δρόμος για τον Ουρανό) την Κυριακή 4 Μαΐου  2014 και ώρα 19:30 στο 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο Χαϊδαρίου.              
   Η θεατρική ομάδα της Πολιτιστικής Λέσχης της ΟΛΜΕ παρουσιάζει το σύγχρονο έργο του γνωστού Ισπανού  δραματουργού  Χουάν Μαγιόρκα  Himmelweg (Ο δρόμος για τον ουρανό)
   Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο που με όχημα το Ολοκαύτωμα μιλάει για κάθε μορφή φασισμού, κατάχρησης εξουσίας, καμουφλαρισμένης γενοκτονίας, χειραγώγησης και φαλκίδευσης της πραγματικότητας. Με αφορμή ένα ιστορικό γεγονός του 1944 ο Ισπανός συγγραφέας γράφει ένα έργο για την σημερινή πραγματικότητα και για τον σύγχρονο πολίτη  που αρνείται να «σπρώξει την πόρτα» και να δει με τα μάτια του τη φρίκη. Τον πολίτη  που αρκείται σε αυτά που του δείχνουν και σε όσα καθησυχάζουν την συνείδησή του.
   Στα μέσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων στην Τσεχοσλοβακία, το Theresienstadt Concentration Camp, μεταμορφώθηκε σε ένα τεράστιο «θέατρο», με σκοπό  την διασκέδαση των ανησυχιών της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με τις φήμες που κυκλοφορούσαν για  την τύχη των κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης πολιτών. Το σχέδιο ονομάστηκε «Επιχείρηση Ωραιοποίηση – Operation Embellishment» και για την υλοποίησή του απαιτήθηκε περισσότερο από ένας χρόνος προετοιμασίας: έπρεπε να γραφτεί το «θεατρικό έργο», να γίνει η διανομή των ρόλων, να κατασκευαστούν τα σκηνικά, να ραφτούν τα κοστούμια και φυσικά να γίνουν οι απαραίτητες πρόβες. Η «πρεμιέρα» ορίστηκε για τις 23 Ιουνίου του 1944: στη σκηνή ανέβηκαν επιλεγμένοι κρατούμενοι του στρατοπέδου και στις θέσεις των θεατών βρέθηκαν διακεκριμένα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας: ένας εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού και δυο κυβερνητικά στελέχη, που πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη επίσκεψη.
   Για έξι ολόκληρες ώρες –τόσο κράτησε η «παράσταση»- «ηθοποιοί» και «θεατές» έδιναν ο καθένας την δική του μάχη: οι πρώτοι για να κρύψουν την απάνθρωπη πραγματικότητα που βίωναν και να εμφανίσουν μια ωραιοποιημένη αλλά ψεύτικη εικόνα ζωής, και οι δεύτεροι για να αρκεστούν σε ότι έβλεπαν, σε ότι ήθελαν να δουν, σε αυτό που δεν προσπάθησαν να αναζητήσουν. Την κτηνωδία που κρυβόταν πίσω από την καλοστημένη «ωραιοποίηση», αβασάνιστα χαμένοι μέσα
στην αλήθεια και το ψέμα.


Για το Δ.Σ της ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος

Νεκτάριος Κορδής

Ο Γεν. Γραμματέας

Ανδρέας Σταθόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]