ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Έφτασε η ώρα της ανατροπής!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η Κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της σε όλα τα επίπεδα. (επέμβαση στην ΕΡΤ, νέα μέτρα με φόρους, μείωση συντάξεων, εμπαιγμός και ομηρεία στους διαθέσιμους, αυταρχισμός στα πανεπιστήμια, προετοιμασία χιλιάδων απολύσεων Δ.Υ., πιλοτικές συγχωνεύσεις τμημάτων (Ανατολική Αττική), ξεκίνημα διαδικασίας αξιολόγησης με το Προεδρικό Διάταγμα 152/13 και τα σεμινάρια, 390 μόλις διορισμοί αναπληρωτών για κάλυψη κενών, ολοκλήρωση μετακινήσεων-μετατάξεων «πλεοναζόντων», μπλοκάρισμα και ομηρεία αποσπάσεων, παρουσιολόγιο, συνέχιση και επιτάχυνση με πειθαρχικές διώξεις συναδέλφων για απολύσεις κλπ).
Στην κεντρική πολιτική σκηνή, μετά την περίοδο ανάπτυξης αγώνων το Σεπτέμβρη και τη δολοφονία Φύσσα, κυριάρχησε η δολοφονία των μελών της ΧΑ, που αντικειμενικά λειτουργεί ως προβοκατόρικος αντιπερισπασμός απέναντι στο λαϊκό κίνημα και τους αγώνες, οι «διαπραγματεύσεις» με την τρόικα για τα νέα μέτρα, η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά δημιουργούν μεγάλη κινητικότητα στις κορυφές του πολιτικού συστήματος, ενώ η αμηχανία και η μη συμμετοχή, με μαζικό τρόπο, του λαϊκού παράγοντα, είναι το χαρακτηριστικό της περιόδου. Είναι αναγκαία ωστόσο, η μετεξέλιξη της διάχυτης πολιτικής - κοινωνικής δυσαρέσκειας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης σε διακριτό, αγωνιστικό, διεκδικητικό πλειοψηφικό ρεύμα που θα γεννιέται μέσα από τους αγώνες και τα κινήματα, θα πολιτικοποιεί το συνδικαλιστικό κίνημα και θα το μετατρέπει σε βασικό παράγοντα της πολιτικής ανατροπής.
Οι μνημονιακές πολιτικές καταστρέφουν την παιδεία
Παράλληλα ολοκληρώνεται το έργο της διάλυσης του δημόσιου σχολείου και της εργασιακής εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών. Οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία μειώθηκαν 33% από το 2009, οι ετήσιες αποδοχές μας μειώθηκαν από 22% έως και 45% για τους νεοδιόριστους (640 ευρώ εισαγωγικός μισθός)! Επιπρόσθετα έχουμε τη βίαιη απομάκρυνση χιλιάδων νέων συναδέλφων αναπληρωτών που δίδασκαν χρόνια στα σχολεία και τις διαθεσιμότητες-απολύσεις 2.000 συναδέλφων, αφού κατάργησαν μέσα σε μια νύχτα 50 ειδικότητες των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Ταυτόχρονα χιλιάδες μαθητές των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ που συνεχίζουν στην τελευταία τάξη δεν κάνουν μαθήματα μέχρι σήμερα (420 ώρες τα κενά στη Γ΄ Αθήνας).
Στη συνέχεια και με βάση τα τεχνητά "πλεονάσματα" σε ειδικότητες, που δημιούργησαν (συγχωνεύσεις σχολείων (κλείσιμο 102 ΕΠΑΣ), συμπτύξεις τμημάτων (22 λιγότερα τμήματα στην Β΄ ΕΛΜΕ), πληθωρικά τμήματα, αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών), προχώρησαν στις υποχρεωτικές μετατάξεις 5.000 συναδέλφων στην Πρωτοβάθμια και σε διοικητικές θέσεις, δημιουργώντας απίστευτες συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας, που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και τις οικογενειακές συνθήκες ζωής των συναδέλφων.
Η περίοδος αυτή της ολομέτωπης επίθεσης στο δημόσιο σχολείο και στον εκπαιδευτικό, κορυφώθηκε με την ψήφιση του  νέου νόμου για το Λύκειο (4186/13). Με τον νόμο αυτό μπαίνουν νέοι ταξικοί φραγμοί για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που θα αδυνατούν να ολοκληρώσουν το Γενικό Λύκειο, μέσα από ένα εξουθενωτικό πλέγμα εξεταστικών μέτρων και μορφωτικών φραγμών (πανεπιστημιακού επιπέδου μαθήματα κατεύθυνσης κυρίως στη Γ' Λυκείου) και θα οδηγούνται στα  Τεχνολογικά Λύκεια της μαθητείας (φτηνό εργατικό δυναμικό) και της πρόωρης κατάρτισης (μετά το Γυμνάσιο) ή πρόωρα στην αγορά εργασίας.
Οι αιχμές για την  επόμενη περίοδο.
1.       Νέα πλεονάσματα, μετακινήσεις συναδέλφων-μη κάλυψη κενών με διορισμούς, προοπτική νέων διαθεσιμότητων-απολύσεων
2.       Προβληματική λειτουργία των σχολείων (συμπτύξεις τμημάτων κατευθύνσεων, νέες συγχωνεύσεις σχολείων, μειωμένη χρηματοδότηση, μεταφορές μαθητών)
3.       Προσπάθεια εφαρμογής του νόμου για τα Λύκεια, με όλες τις συνέπειες που έχει για τη μόρφωση των μαθητών και τη λαϊκή οικογένεια
4.       Προσπάθεια εφαρμογής της αξιολόγησης και σύνδεσής της με απολύσεις σε συνδυασμό με την όξυνση του αυταρχισμού και των διώξεων στα σχολειά.
5.       Ταυτόχρονα αναμένονται νέα μέτρα με την ψήφιση του προϋπολογισμού (νέο μνημόνιο), που θα οδηγήσουν σε νέες μειώσεις μισθών-συντάξεων (επικουρικής-εφάπαξ), νέα αύξηση της φορολογίας και εκποίηση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών (φως, νερό, συγκοινωνίες).
6.       Είναι πολύ πιθανό επίσης να βρεθούμε μπροστά σε νέες διαθεσιμότητες, αλλά ακόμα και απευθείας απολύσεις ακόμα και στο χώρο των εκπαιδευτικών. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπροστά μας 12.500 νέες διαθεσιμότητες το Δεκέμβρη και 15.000 απολύσεις (2013-14) στο δημόσιο, από τις οποίες δεν εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί. Το ίδιο το Υπουργείο άλλωστε δηλώνει πως αρκούν 60.000 εκπαιδευτικοί για να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές ανάγκες της Δευτεροβάθμιας (δηλαδή 13.000 λιγότεροι από τους σημερινούς).
Οι εξελίξεις αυτές μαζί με τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν όλους τους εργαζόμενους (φορολογικά χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, χρέη-δάνεια στις τράπεζες, πλειστηριασμοί, συλλογικές συμβάσεις, μισθοί-ασφάλιση, συντάξεις) επιβάλλουν και στους εκπαιδευτικούς , μαζί με όλους τους κλάδους των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία, να δημιουργήσουν άμεσα ένα μεγάλο, ενωτικό, αγωνιστικό ρεύμα ανατροπής αυτής της πολιτικής.
Σε κοινό μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους θα αναπτύξουμε αγώνες ώστε:
·         Να ανατραπεί τώρα αυτή η βάρβαρη πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ
·         Να σταματήσει η κοινωνική καταστροφή και η λεηλασία του κοινωνικού πλούτου: το φως, το νερό, η ενέργεια, οι συγκοινωνίες, το περιβάλλον είναι κοινωνικά αγαθά που πρέπει να είναι προσιτά για όλο το λαό.
·         Να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και να ενταθεί η πάλη ενάντια στο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας που επιβάλλει η ΕΕ σε όλα τα κράτη
·         Να γίνει γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, με ταυτόχρονη μείωση των στρατιωτικών δαπανών.
·         Να σταματήσει η καταλήστευση του λαού από τη φορολογική επιδρομή, να αλλάξει ριζικά το φορολογικό σύστημα με τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου
·         Να γίνει αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζόμενων με κατάργηση των μέχρι τώρα νόμων που μείωσαν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.
·         Να πούμε όχι στη διάλυση των δομών της υγείας,  της επικουρικής ασφάλισης και στην εξαφάνιση του εφάπαξ.
·         Να υπερασπιστούμε τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα.
·         Να χτίσουμε αγωνιστική αλληλεγγύη για την υπεράσπιση κάθε αδύναμου εργαζόμενου, ειδικά των παιδιών, ανεξάρτητα εθνικότητας, θρησκείας και φύλου.
ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ:
§  Καμία διαθεσιμότητα-απόλυση και μετακίνηση εκπαιδευτικού. Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ, να καταργηθεί ο ν.4172/13. Να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες της ΤΕΕ που καταργήθηκαν. Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.
§  Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12) που έχει θέσει τους εκπαιδευτικούς υπό διωγμό.
§  Απόσυρση του ΠΔ για την Αξιολόγηση. Κατάργηση του ν.4142/13 για την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας.
§  Διασφάλιση των οργανικών θέσεων που απειλούνται από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου (ν.4152/13, παρ. Θ). Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς.
§  Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των νεώτερων. Κατάργηση του ν.4024/11.
§  Καμία κατάργηση-συγχώνευση σχολείου. 20 μαθητές κατ' ανώτατο όριο στην τάξη, 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια. Ουσιαστική χρηματοδότηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
§  Να αποσυρθεί ο νόμος για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο (λέμε όχι στον εξεταστικό μαραθώνιο, την ιδιωτικοποίηση και την καθιέρωση της πρόωρης κατάρτισης μετά το Γυμνάσιο).
§  Καθιέρωση πραγματικά ενιαίου δωδεκάχρονου σχολείου που θα μορφώνει όλα τα παιδιά με όλη τη γνώση. Ουσιαστική στήριξη της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο μεταβατικό διάστημα.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Οι εκλογές της 18ης Δεκέμβρη θα πρέπει να στείλουν σαφέστατο μήνυμα καταδίκης των πολιτικών Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που διαλύουν τις ζωές μας. Η ανατροπή των μέτρων και των μνημονίων, καθώς και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που τα προωθεί, είναι όχι μόνο θέμα πρώτης προτεραιότητας αλλά και όρος επιβίωσης για όλους και όλες μας. Χρειάζεται σκληρός αγώνας και οργανωμένο κίνημα μέσα στα σωματεία για να μπλοκάρουμε στην πράξη τα βάρβαρα μέτρα! Τώρα που η βαρβαρότητα μας έχει περικυκλώσει δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη ρήξη!
Νοέμβρης 2013


Στις    εκλογές  για  την  ΕΛΜΕ
Ψηφίζουμε – στηρίζουμε
Το ψηφοδέλτιο της Εκπαιδευτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

(Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]