ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


Έκθεση Πεπραγμένων του Δ.Σ. της Β′ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής
Για τη Συνδικαλιστική Χρονιά 2011-2012
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Μέσα στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ζούμε το κεφάλαιο προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση του σε βάρος των εργαζομένων. Σ΄ αυτές τις συνθήκες η τρικομματική  κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) κατ΄ εντολή των ΔΝΤ-ΕΕ-Τρόικας, οδηγεί μέσω των μνημονίων στην καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και στη συρρίκνωση των κατακτήσεών μας. Μας οδηγούν πολλές δεκαετίες πίσω χωρίς φάρμακα και δημόσια περίθαλψη, χωρίς σχολεία και πανεπιστήμια, χωρίς μέλλον με ατέλειωτες στρατιές ανέργων αυτόχειρων και απελπισμένων.
Τα μέτρα των 11,5 δις του προϋπολογισμού του 2013 και το συνολικό «πακέτο» του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2013-2016, ύψους 18,9 δις ευρώ διαλύουν τα πάντα: ακρωτηριάζουν μισθούς και συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και εργασιακά δικαιώματα (ανεξέλεγκτες απολύσεις, μείωση του ποσού για αποζημίωση απόλυσης), κατεδαφίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας και κορυφώνουν την κοινωνικά βάρβαρη φοροεπιδρομή σε βάρος του ελληνικού λαού, φθάνοντας στο σημείο να θεωρεί τεκμήρια τα παιδιά σε μια οικογένεια!
Η εφαρμογή των αντισυνταγματικών νόμων του μεσοπρόθεσμου και η ψήφιση του προϋπολογισμού για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σημαίνουν συνεχείς  συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων για τα επόμενα χρόνια. Άμεσα την επόμενη σχολική χρονιά θα έχουμε 1500 σχολεία λιγότερα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ( με κύριο στόχο τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ), και χωρίς πρόβλεψη για δωρεάν μετακίνηση  των μαθητών. Λιγότερες σχολικές μονάδες  σημαίνουν περισσότεροι μαθητές στις σχολικές αίθουσες και λιγότεροι  εκπαιδευτικοί. Περικόπτονται σχεδόν στο σύνολό τους οι δαπάνες για προσλήψεις αναπληρωτών (2000 για ολόκληρο το 2013!), ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ) θα διενεργείται ανά τριετία, στον προϋπολογισμό μειώνονται δραματικά οι δαπάνες για μισθοδοσία και συντάξεις. Η εφαρμογή των νέων μέτρων θα σημάνει για τους καθηγητές και δασκάλους περαιτέρω μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση, με μισθούς μειωμένους κατά 50%,  που θα συνοδεύεται από μεταθέσεις των εκπαιδευτικών κατά το δοκούν «για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας» με διαδικασία και κριτήρια αδιευκρίνιστα αφού θα οριστούν με προεδρικά διατάγματα. Αν προσθέσουμε την αξιολόγηση, συνδεδεμένη όχι μόνο με μεταθέσεις αλλά και με απολύσεις, διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό περιβάλλον εργασίας στα δημόσια σχολεία.
Ο προϋπολογισμός του 2013 που προτείνεται από την κυβέρνηση για την Παιδεία είναι ο χειρότερος όλων των προηγούμενων ετών, οι δαπάνες για την παιδεία βρίσκονται  στο 2,51 % επί του ΑΕΠ. Μειώνεται  η δαπάνη  για την προσχολική αγωγή σε ποσοστό λιγότερο από  0,1% επί του ΑΕΠ.  Η  Α’βάθμια Εκπαίδευση θα υποστεί συνολική μείωση περίπου 12% σε σχέση με τον περυσινό, ισχνό προϋπολογισμό και σε απόλυτους αριθμούς περί 215 εκατ. ευρώ. Η Β’θμια Εκπαίδευση θα υποστεί συνολική μείωση περίπου 14% σε σχέση με πέρυσι και σε απόλυτους αριθμούς περί τα 295 εκατ. ευρώ. Με στόχο τη μείωση των δαπανών καταργείται η δωρεάν χορήγηση  βιβλίων στους μαθητές αφού τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς των μαθητών για κάθε σχολικό έτος με υποχρέωση επιστροφής ή αλλιώς πληρωμής για όσα δεν επιστραφούν. Μειώνονται ακόμα και τα ελάχιστα ποσά που δίνονταν  για τον καθαρισμό των Δημόσιων σχολείων και για τα λειτουργικά τους έξοδα, γεγονός που θα οδηγήσει τις σχολικές μονάδες σε αδυναμία λειτουργίας, ήδη σήμερα τα περισσότερα σχολεία αδυνατούν να ξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου κλπ και βέβαια δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο.
Οι στόχοι της πολιτικής τους φανεροί : ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση για την Δημόσια παιδεία, μεγαλύτεροι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση, πλήρης απελευθέρωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το μεσοπρόθεσμο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ιδιώτη να ιδρύει ιδιωτικό σχολείο. Επίσης είναι δυνατόν πια να ιδρύονται συγκροτήματα διαφορετικών παροχών, σχολεία ιδιωτικά αλλά και φροντιστήρια  και  κέντρα κατάρτισης. Στην εκπαιδευτική αγορά μπαίνει πια όποιος θέλει και φυσικά αντέχει ο πιο ισχυρός. Παράλληλα, η κρατική εποπτεία στα ιδιωτικά σχολεία συνεχώς μειώνεται.
Με το πολυνομοσχέδιο :
ü  Προωθούν 2000 απολύσεις μέσα στο 2012, πάνω από 30.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2013 και 150.000 μέχρι το 2015,
ü  Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου οδηγούν σε απόλυση  – μέσω διαθεσιμότητας  – όλους τους ΔΕ υπαλλήλους ΙΔΑΧ των διοικητικών ειδικοτήτων, που δεν προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ ή άλλου διαγωνισμού, ενώ την πορεία κανείς δεν θα εξαιρεθεί από τις απολύσεις,
ü  με μετατάξεις αλλά και την αξιολόγηση  οδηγούν σε μαζικές απολύσεις – μέσω διαθεσιμότητας
ü  προωθούν την υποχρεωτική μετακίνηση σε όλη την Ελλάδα, με απόφαση Υπουργού, σε
όλα τα σχολεία και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από οργανική
θέση, διαμορφώνοντας έτσι μαζί με την αξιολόγηση, εργασιακές σχέσεις ζούγκλας,
ü  εντάσσουν τις μετατάξεις στους περιορισμούς των προσλήψεων, δηλ. στην  αναλογία 1/5,
προσλήψεων / αποχωρήσεων στο δημόσιο
ü  οι αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο μαζί με την αξιολόγηση θα επιφέρουν απόλυτη
υποταγή και τρομοκρατία και θα καταστρέψουν κάθε έννοια συλλογικότητας,
ü  οδηγούν σε αργία κάθε υπάλληλο, ακόμα και  για την πολιτικοσυνδικαλιστική του άποψη
και δράση. Θέλουν να έχουν λυμένα τα χέρια για διώξεις και να «τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί» ανά πάσα στιγμή κάθε υπάλληλο, που δεν είναι πειθήνιο όργανο εκτέλεσης των
αντιλαϊκών επιλογών του αστικού κράτους
       Παράλληλα προωθείται η εφαρμογή της αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών, που αποσκοπεί στη λειτουργία των σχολείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στην πιο στενή σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς, στην μισθολογική – βαθμολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών.  Τέλος θεωρείται δεδομένη η αύξηση του ωραρίου εργασίας (δημοσιεύματα αναφέρονται σε αύξηση του ωραρίου στη Δ.Ε. κατά τρεις ώρες, ενώ η πρόταση του ΟΟΣΑ ζητά 22 ώρες για όλους, χωρίς μείωση ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας). Να σημειώσουμε πως οι Έλληνες εκπαιδευτικοί διδάσκουν ακριβώς τόσες ώρες όσος είναι και ο Ευρωπαϊκός μ.ο. (18,4 ώρες/βδομάδα, στοιχεία δικτύου Ευρυδίκη).  
       Σήμερα οι εργαζόμενοι  αντιλαμβανόμαστε πως τα αιτήματά μας είναι πολιτικά. Απέναντι στη λαίλαπα που ήρθε και συνεχίζεται οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, που καταστρέφει το δημόσιο σχολείο, εξοντώνει τους εκπαιδευτικούς και παράλληλα οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση ολόκληρη την κοινωνία. Χρειάζεται κίνημα και αγώνας που θα αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές-αντεργατικές πολιτικές, θα παρεμποδίσει τα μέτρα, θα τα μπλοκάρει στην πράξη!
  
1η ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ Δ.Σ. –ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
          Συναδέλφισσες,συνάδελφοι

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ συγκροτήθηκε σε σώμα στις 21 Δεκεμβρίου 2011 με την παρακάτω σύνθεση:
Πρόεδρος
Κορδής Νεκτάριος
Αντιπρόεδρος
Κανελλόπουλος Νίκος
Γενικός Γραμματέας
Ποταμιάνος Γιάννης
Ταμίας
Στυλιανουδάκης ζαχαρίας
Οργανωτικός Γραμματέας
Σταθόπουλος Ανδρέας
Μέλος
Καπενής Σάκης
Μέλος
Μοσχούδης Άγγελος
 
            Το ΔΣ αποφάσισε αρχικά να οργανώσει τοπική τράπεζα αίματος σε συνεργασία με το νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ.  Εξέδωσε ψήφισμα για τις απολύσεις στον Ιδιωτικό τομέα (Χαλυβουργία, ΑLTER, 3Ε εκτυπωτική). Πραγματοποιήσαμε κοινές συσκέψεις με την Α΄ και Γ΄ ΕΛΜΕ για τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων της Γ΄ Αθήνας. Συμμετείχε στο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ. Μέσα στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η Γ.Σ. στις 2-2-12. Αποστείλαμε κείμενο στη Δ/νση με τις θέσεις της ΕΛΜΕ για τη στέγαση της διοίκησης και των υπηρεσιών της.
            Πραγματοποιήσαμε παραστάσεις στους Δήμους για τις συγχωνεύσεις, τα λειτουργικά προβλήματα των σχολείων της περιοχής, τη φύλαξη των σχολείων και για  τη συμμετοχή της «ΕΛΤΕΕ» στις ΔΕΠ των δήμων Αιγάλεω και Χαϊδαρίου. Για το τελευταίο θέμα συντάχθηκε και επιστολή διαμαρτυρίας προς τα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια. Πραγματοποιήσαμε αιμοδοσία στο 1ο ΓΕΛ Αγ. Βαρβάρας στις 9-3-12. Αντιταχθήκαμε στις νέες προσπάθειες συγχωνεύσεων σχολείων στην περιοχή μας (ΕΠΑΣ Χαϊδαρίου με ΕΠΑΣ Αιγάλεω και 1ου με 3ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου). Για το θέμα αυτό το ΔΣ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση κατά των συγχωνεύσεων με τη συμμετοχή των Α΄, Β΄, Γ΄ ΕΛΜΕ, Συλλόγων ΠΕ και των Ενώσεων Γονέων στο Αιγάλεω στις 22-2-12. Παράλληλα οργανώθηκε στις 29-2-12 παράσταση διαμαρτυρίας στον περιφερειακό Δ/ντη Εκπ/σης Ι. Κουμέντο. Με τις δράσεις αυτές αποτρέψαμε τις συγχωνεύσεις σχολείων στη Γ΄ Αθήνας.
            Διοργανώσαμε γλέντι για τους συναδέλφους στην ταβέρνα ΑΠΤΑΛΙΚΟ στις 30-3-12. Πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στα γραφεία  του ΕΟΠΥΥ στο Αιγάλεω στις 3-4-12. Ενημερωθήκαμε από τον αιρετό Κορδή Νεκτάριο για τις απαράδεκτες διαδικασίες που ακολουθούνται σχετικά με τις μεταθέσεις και αποσπάσεις της επόμενης σχολικής χρονιάς. Το ΔΣ ενημερώθηκε για τη σύσκεψη σχετικά με τη χωροταξική κατανομή των απολυτηρίων που έγινε στη Δ/νση. Το ΔΣ  θεωρεί ότι η ΔΕΠ κάθε δήμου είναι αρμόδια να κάνει τις ανάλογες εισηγήσεις προς τη Διοίκηση. Εκδώσαμε ψήφισμα συμπαράστασης για τις διώξεις των αιρετών του ΠΥΣΠΕ Γ΄ Αθήνας. Πραγματοποιήσαμε παράσταση για τη μη χορήγηση διαπιστωτικών πράξεων κατάταξης στους συναδέλφους.
            Σε συνεργασία με συλλόγους εκπ/κων ΠΕ διοργανώσαμε εκδήλωση για την αξιολόγηση και το «νέο» σχολείο στο «Γ. Ρίτσος» στις 24-5-2012. Σχετικά με την κατανομή απολυτηρίων το ΔΣ με ανακοίνωσή του εξέθεσε τις αρχές για την ισότιμη κατανομή τους. Στις 31-5-12 παραιτήθηκε λόγω συνταξιοδότησης από τη θέση του Γεν. Γραμματέα ο σ. Ποταμιάνος Γιάννης και αντικαταστάθηκε από τη σ. Οικονόμου Δήμητρα.  
Στις 14-6-2012 έγινε ανασυγκρότηση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ μετά από παραίτηση του προέδρου Κορδή Νεκτάριου στα πλαίσια της συμφωνίας για  εναλλαγή στη θέση του προέδρου ανάμεσα στις παρατάξεις Αγωνιστική Συνεργασία και Αγωνιστική Παρέμβαση . Η σύνθεση του Δ.Σ. που προέκυψε παρατίθεται παρακάτω:

Πρόεδρος
Στυλιανουδάκης Ζαχαρίας
Αντιπρόεδρος
Κανελλόπουλος Νίκος
Γενικός Γραμματέας
Κορδής Νεκτάριος
Ταμίας
Καπενής Σάκης
Οργανωτικός Γραμματέας
Μοσχούδης Άγγελος
Μέλος
Σταθόπουλος Ανδρέας
Μέλος
Οικονόμου Δήμητρα
2Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Το ΔΣ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δ/ντη Εκπ/σης για τα εκρηκτικά προβλήματα των σχολικών μονάδων. Παράλληλα αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΕΛΜΕ στην αντιφασιστική επιτροπή Αιγάλεω. Πραγματοποιήσαμε ΓΣ στις 19-9-12 για τη συζήτηση της εισήγησης της ΟΛΜΕ και τον προγραμματισμό δράσης του σωματείου. Συμμετείχαμε δυναμικά σε όλες τις πανεργατικές απεργίες που πραγματοποιήθηκαν. Αποστείλαμε επιστολή στη Δ/ντρια Α/θμιας κ. Ψαρρά  ζητώντας να γίνει σεβαστό το ωράριο των συναδέλφων που διατίθενται στην πρωτοβάθμια εκπ/ση. Οι συνάδελφοι καλούνται να εργαστούν 21 ώρες χωρίς μείωση με βάση τα έτη υπηρεσίας!
Συμμετείχαμε σε κοινή σύσκεψη των 3 ΕΛΜΕ για τις καταργήσεις τμημάτων σε σχολεία της περιοχής μας ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων! Μέλη του ΔΣ συμμετείχαν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων που υποχρεώθηκαν σε σύμπτυξη τμημάτων. Παράλληλα για το ίδιο θέμα  πραγματοποιήθηκε στις 4-10-12 μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη των γραφείων της Διεύθυνσης στο Αιγάλεω.
Το ΔΣ σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπ/κων ΠΕ Αιγάλεω πραγματοποιήσε εκδηλώσεις μνήμης  για τον αγώνα ενάντια στο φασισμό από 28-10-12 έως 1-12-12 με προβολές ταινιών, συζητήσεις και αντιφασιστική συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα από Λύκεια της περιοχής. Για την καλύτερη οργάνωση των εκδηλώσεων τυπώθηκαν προγράμματα και αφίσες για τις σχολικές μονάδες και τους μαθητές, ενώ δόθηκε σε κάθε σχολική μονάδα φάκελος με αντιφασιστικό υλικό για αξιοποίηση από τους εκπαιδευτικούς. Το ΔΣ αποφάσισε τη συμμετοχή της ΕΛΜΕ στη λειτουργία Αλληλέγγυου Φροντιστηρίου του Δήμου Αιγάλεω. Παράλληλα αποφάσισε να συμμετέχει με παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των παρελάσεων της 28ης Οκτώβρη με συλλόγους Εκπ/κων ΠΕ και ενώσεις Γονέων.
Στις 31-10-12 πραγματοποιήσαμε ΓΣ για τον απολογισμό δράσης των αιρετών για τη διετία 2010-2012. Το ΔΣ εξέδωσε καταγγελία για τη μεταφορά των εκλογών των ΥΣ στις 5-11-12, ημέρα κατάθεσης των βάρβαρων, αντιλαϊκών μέτρων του 3ου μνημονίου στη Βουλή! Σχετικά με την επαναφορά της πρότασης του Δ/ντη Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας Γ. Ζαφειρακίδη για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στη Γ΄ Αθήνας, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στις 13-11-12 στον περιφερειακό Δ/ντη  Ι. Κουμέντο με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών. Το ΔΣ συμμετέχει στο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων και φορέων της περιοχής ενάντια στις απολύσεις και τα βάρβαρα μέτρα.
Τέλος το Δ.Σ. αποφάσισε την πραγματοποίηση της εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ. στις 10 Δεκέμβρη και τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη Δ.Σ. στις 13 Δεκέμβρη. Η συνδρομή των συναδέλφων για τη συνδ. Χρονιά 2012-2013 καθορίστηκε στα 17 ευρώ.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Παρ’ όλη τη βάρβαρη επίθεση που δεχόμαστε, εκτιμούμε ότι η αντίδραση του κλάδου μας δεν ήταν η απαραίτητη για να μπορέσουμε μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους να την ανατρέψουμε. Προβληματισμός υπάρχει για τη χαμηλή συμμετοχή των συναδέλφων τόσο στις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις όσο και στη συμμετοχή τους στις διαδικασίες του σωματείου (συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, εκδηλώσεις). Πέρα από τις αδυναμίες που υπήρχαν στο ίδιο το ΔΣ, στην ενημέρωση και οργάνωση αυτών των δράσεων, καλούμε τους συναδέλφους να εμπλουτίσουν με τον προβληματισμό και τις σκέψεις τους την εκτίμηση αυτής της αδυναμίας και να προτείνουν  τρόπους για το ξεπέρασμά της.
Το νέο ΔΣ θα κληθεί να αντιμετωπίσει οξυμένα προβλήματα τα οποία περιθωριοποιούν  και υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Η αξιολόγηση, οι υποχρεωτικές μεταθέσεις, οι «προγραφές» εκπαιδευτικών, η αύξηση του ωραρίου, ο αυταρχισμός της διοίκησης καθιστούν ΑΝΑΓΚΑΙΑ τη συμμετοχή ΟΛΩΝ μας στο σωματείο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να παρέμβουμε αποφασιστικά και δυναμικά για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ                                                            ΚΟΡΔΗΣ   ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]