ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


ΘΕΜΑ: ΤΟ «ΝΕΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
   Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς γινόμαστε θεατές της κατάρρευσης του δημόσιου σχολείου, αλλά και της απαξίωσης του εκπαιδευτικού που οδηγείται πλέον στην εξαθλίωση.
Ας θυμηθούμε κάποια σημεία:
ü  Στις αρχές Σεπτέμβρη (και πριν την έναρξη των σχολείων), πάνω από 100 συνάδελφοι διατέθηκαν υποχρεωτικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συνάδελφοι αυτοί υλοποιώντας το νέο μοντέλο του «εκπαιδευτικού-λάστιχο», καλούνται να εργαστούν 21 ώρες (χωρίς μείωση ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας), σε 4-5 δημοτικά σχολεία! Σήμερα στη Γ΄ Αθήνας εξακολουθούμε να έχουμε  κενά στις ειδικότητες που πήγαν στην Πρωτοβάθμια. Η αποθέωση του «προγραμματισμού» !
ü  Από τις 3-9-12 και μέχρι σήμερα ο Περιφερειακός Διευθυντής ζητά ονομαστικές καταστάσεις καθηγητών όλων των ειδικοτήτων που πλεονάζουν για να τους διαθέσει στην περιφέρεια Αττικής!
ü  Στη συνέχεια ήρθαν οι συγχωνεύσεις τμημάτων κατευθύνσεων αλλά και γενικής παιδείας. Έτσι θεωρείται πολυτέλεια να λειτουργούν τμήματα θετικής κατεύθυνσης με 14 μαθητές, οπότε η συνδιδασκαλία με 27-28 παιδιά θετικής και Τεχνολογικής είναι η λύση! Παράλληλα για το καλό πάντα των μαθητών τα 57 παιδιά στοιβάζονται σε 2 τμήματα 28 και 29 μαθητών! Αποτέλεσμα το 25% των σχολείων της Γ΄ Αθήνας έχουν τουλάχιστον ένα τμήμα με πάνω από 25 μαθητές!
ü  Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται ως απρόσωποι αριθμοί που πρέπει να καλύψουν απλώς τα τεράστια κενά που προέκυψαν από την αρχή της χρονιάς. Έτσι σε αρκετές σχολικές μονάδες το 30% των καθηγητών έρχεται ως επισκέπτης για να συμπληρώσει το ωράριο του από άλλα σχολεία! Τα κενά ωστόσο παραμένουν (πάνω από 55 σε Γενική και Επαγγελματική εκπαίδευση)!
ü  Ο υπουργός παιδείας ανακοινώνει νέες συγχωνεύσεις του 10% των σχολικών μονάδων! Η περιοχή μας που αντιμετώπισε τη «θύελλα»   των πρώτων συγχωνεύσεων ετοιμάζεται για το νέο κύκλο. Για τους «σωτήρες» μας το σχολείο της γειτονιάς είναι πρόκληση και πρέπει να κλείσει…
ü  Τα νέα μέτρα που έρχονται προβλέπουν υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών από τη μια περιοχή στην άλλη! Και μείωση των αναπληρωτών από 15226 σε 2000! Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του ωραρίου από το Σεπτέμβρη θα τινάξει στον αέρα τα εργασιακά μας δικαιώματα, καταργώντας ουσιαστικά την οργανικότητα, αφού σήμερα υπηρετείς στο Περιστέρι του χρόνου όμως η υπηρεσία σε χρειάζεται στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα , τη Θράκη...
ü  Το «κερασάκι της τούρτας» είναι η αξιολόγηση. Το υπουργείο ανακοίνωσε ήδη τα κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στα Πειραματικά σχολεία. Τι προβλέπεται: Οργανική θέση δεν υφίσταται πλέον. Κάθε δύο χρόνια διενεργείται εσωτερική αξιολόγηση, κάθε πέντε εξωτερική, ενώ ακόμα κι ο εκπαιδευτικός που θα κριθεί «θετικά» σε όλες τις διαδικασίες μπορεί να παραμείνει στη θέση του το ανώτερο για δέκα χρόνια. Τον εκπαιδευτικό αξιολογούν ο σχολικός σύμβουλος της ειδικότητας, ο σχολικός σύμβουλος του σχολείου καθώς και ο διευθυντής, ενώ ο θεσμός του επιθεωρητή επιστρέφει με το σύμβουλο ειδικότητας να   μπαίνει στην τάξη και να βαθμολογεί. Ο κάθε εκπαιδευτικός υποβάλλει ατομικό φάκελο (portfolio) με προσόντα που έχουν αποκτηθεί κυρίως μέσα από την ατομική διαδρομή του καθενός. Κριτήριο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού αποτελούν και οι επιδόσεις των μαθητών (νόμος 3699/2011).  Η παρουσία του εκπαιδευτικού στην τάξη, τον κατεξοχήν χώρο άσκησης της εκπαιδευτικής – παιδαγωγικής διαδικασίας μπορεί να του προσφέρει 20 μόρια, ενώ η προώθηση του «νέου σχολείου» της υποχρηματοδότησης , των δεξιοτήτων και της κατηγοριοποίησης σχολικών μονάδων, μαθητών, καθηγητών κατέχει τη μερίδα του λέοντος στη μοριοδότηση.   Συγκεκριμένα  60% των μορίων δίνονται με βάση την συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα, στις καινοτόμες δράσεις (περιβαλλοντικά, πολιτιστικά προγράμματα, προγράμματα αγωγής υγείας), στα προγράμματα αυτοαξιολόγησης, αλλά και από τη συνέντευξη. Η αξιολόγηση των Προτύπων αποτελεί το πρώτο δείγμα της «αθώας» αξιολόγησης που προωθεί το υπουργείο και θα αποτελέσει το όχημα για χιλιάδες απολύσεις.
ü  Η οικονομική μας εξαθλίωση ολοκληρώνεται με την πλήρη κατάργηση των δώρων, των κοινωνικών επιδομάτων, των φοροαπαλλαγών, την τιμωρία όσων έχουν παιδιά, την ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η κυβέρνηση ωστόσο αποδέχεται τη «ρήτρα απόκλισης» που θα οδηγεί αυτόματα σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων όταν δεν πιάνονται οι στόχοι! Ευτυχώς που το υπουργείο προσφέρει «κουπόνια σίτισης» στους νεοδιόριστους συναδέλφους της επαρχίας!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
   Απέναντι στη μνημονιακή λαίλαπα της κυβερνητικής τρόικας οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού προσπαθούν ακόμα και τώρα να καλλιεργήσουν «λογικές εφησυχασμού και βολέματος». Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν τώρα να καταλάβουν ότι είναι ώρα ευθύνης και αντίστασης απέναντι σε αυτούς που ρημάζουν κυριολεκτικά τις ζωές μας. Οι πολιτικές αυτές δε θεραπεύονται, ανατρέπονται!  

Θ σς περιμένω
Θ σς περιμένω μέχρι τ φοβερ μεσάνυχτα διάφορος-
Δ
ν χω πι τί λλο ν πιστοποιήσω.
Ο
φύλακες κακεντρεχες παραμονεύουν τ τέλος μου
νάμεσα σ θρυμματισμένα πουκάμισα κα λεγενες.
Θ
περιμένω τ νύχτα σας διάφορος
χαμογελώντας μ
ψυχρότητα γι τς νδοξες μέρες.
Πίσω π τ χάρτινο κπο σας
πίσω
π τ χάρτινο πρόσωπό σας
γ θ ξαφνιάζω τ πλήθη
νεμος δικός μου
μάταιοι θόρυβοι κα
τυμπανοκρουσίες πίσημες
μάταιοι λόγοι.
Μν μελήσετε.
Πάρτε μαζί σας νερό.
Τ
μέλλον μας θ χει πολ ξηρασία.

Μιχάλης Κατσαρός

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΡΔΗΣ  ΑΙΡΕΤΟΣ ΣΤΟ ΠΥΣΔΕ Γ΄ΑΘΗΝΑΣ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Κιν. 6977513534 – nekordis@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]