ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


Το μνημόνιο και η πολιτική της κυβερνητικής Τρόικας κατεδαφίζει και την παιδεία.

Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και μαθήτριες,
Δε θα τους αφήσουμε!
·         Η κυβερνητική τρόικα συνεχίζει το έργο των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, προσπαθεί να ξεθεμελιώσει  ό,τι έχει χτιστεί σ’ αυτό τον τόπο με ιδρώτα και αίμα επί δεκαετίες. Μαζί και την παιδεία.
·         Νέα μέτρα και νέες πολιτικές σχεδιάζονται πυρετωδώς σε βάρος των εργαζομένων. Όσο ο λαός καταδικάζεται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, όσο η οικονομία οδηγείται στην κατάρρευση και η νεολαία στην ανεργία, άλλο τόσο και η μόρφωση της νέας γενιάς θα γίνεται έρμαιο στις ορέξεις τυχάρπαστων πολιτικών.
·         Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι: Λιγότερη, φτωχότερη και πιο υποβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση σε όλες της βαθμίδες της, με αναπόφευκτα τραγικές συνέπειες για τη νέα γενιά και την κοινωνία.
Η πολιτική τους σημαίνει ακόμα λιγότερους πόρους για την παιδεία.
Σημαίνει ακόμα φτωχότερη παιδεία.
·         Με κενά σε εκπαιδευτικό  προσωπικό και σοβαρότατες ελλείψεις σε παρεχόμενες υπηρεσίες ξεκινά η φετινή σχολική χρονιά. 225 οι διορισμοί σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 5.000 ο αριθμός όσων συνταξιοδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η χειρότερη αναλογία αποχωρήσεων – προσλήψεων εκπαιδευτικών των τελευταίων χρόνων Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση διορίστηκαν μόλις πέντε (5) δάσκαλοι σε όλη τη χώρα!
·         Τα σχολεία  λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων στενάζουν κάτω από την πολιτική της λιτότητας και των περικοπών. Λείπουν τα πιο απαραίτητα και στοιχειώδη για τη λειτουργία τους. Τα κονδύλια για τις σχολικές επιτροπές των δήμων δεν υπάρχουν. Τα σχολεία δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε τις άμεσες στοιχειώδεις τους ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, πετρέλαιο θέρμανσης, τηλεπικοινωνία, χαρτί εκτυπώσεων, κλπ Πολλά σχολεία απειλούνται λόγω απλήρωτων λογαριασμών με διακοπή των παραπάνω παροχών.
·         Σχολεία συγχωνεύονται και καταργούνται, Κλείνουν διαπολιτισμικά , μουσικά, καλλιτεχνικά σχολεία. Στις σχολικές  βιβλιοθήκες βάλανε ήδη λουκέτο Οι σχολικές τάξεις υπερφορτώνονται.  Πανεπιστήμια και ΤΕΙ συρρικνώνονται, ερευνητικά κέντρα κλείνουν. Κι όλα αυτά υπέρ της «εξοικονόμησης» πόρων. Κάτω  από το 2,6% έφτασαν οι δαπάνες για την παιδεία και θα μειωθούν ακόμη περισσότερο με τα νέα μέτρα.
·          Ιδιώτες εισβάλουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
·         Τα νέα μέτρα θα εξαθλιώσουν ακόμα περισσότερο τους εκπαιδευτικούς: αλλαγές στα εργασιακά, πρακτικές τύπου εφεδρείας και υπό τη δαμόκλειο σπάθη της «αξιολόγησης» του εκπαιδευτικού έργου , συνεχείς περικοπές στις αποδοχές, παντελής έλλειψη δομών εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής στήριξης επιτείνουν την κατάσταση διάλυσης στην δημόσια εκπαίδευση.
Φτωχότερη παιδεία σημαίνει μεγαλύτερη αμορφωσιά. …
·         Ορθώνουν νέα εμπόδια στον αγώνα για μόρφωση. Η παιδεία από δικαίωμα μετατρέπεται σε προνόμιο για όσους έχουν,  η ουσιαστική μόρφωση περιορίζεται σε μια μικρή ελίτ
·         Σταμάτησαν τα περισσότερα προγράμματα στήριξης των παιδιών που συναντούν δυσκολίες στο σχολείο. Τα μαθήματα αλληλεγγύης, που ξεκίνησαν δωρεάν οι εκπαιδευτικοί σε πολλά σχολεία, δεν φτάνουν για να καλύψουν τις πολλές ανάγκες που δημιούργησε η κυβερνητική αναλγησία.
·         Χτίζουν το «νέο Λύκειο» χωρίζοντας νωρίς -νωρίς τα πρόβατα από τα ερίφια. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο γίνεται το ξεσκαρτάρισμα: Γενικό ή Τεχνολογικό Λύκειο. Στόχος τους, να σπρώξουν περισσότερα παιδιά σε μια τεχνική εκπαίδευση που την κρατούν υποβαθμισμένη, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και προοπτική. Και μετά να τα παραδώσουν, φθηνό εργατικό δυναμικό, στην «αγορά εργασίας».
·         Και το Γενικό Λύκειο; Ένας ατέλειωτος μαραθώνιος εξετάσεων από την πρώτη τάξη, που εύκολα θα αποθαρρύνει όσες και όσους δεν έχουν ισχυρή οικογενειακή υποστήριξη και φροντιστήριο πίσω τους για έναν αγώνα μακράς διάρκειας και αντοχής.
·         Στη θέση της γενικής μόρφωσης, που τη χρειάζεται κάθε πολίτης μιας σύγχρονης κοινωνίας, θα διδάσκονται στο Λύκειο κάποιες αποσπασματικές γνώσεις χωρίς συνοχή. Φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, τέχνη και πολιτισμός θα είναι κάποιες από τις «επιλογές» στο «νέο Λύκειο».
…….Σημαίνει μια ολόκληρη γενιά ανάμεσα στην ανεργία και την μετανάστευση, μια νέα γενιά στημένη στον τοίχο.
Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο.
Δεν θα τους αφήσουμε να ρημάξουν τα όνειρα μας. Για μας η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ισότιμα σε όλους, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου. Η άρση των ταξικών φραγμών, η απάλειψη των κάθε λογής διακρίσεων και η δωρεάν παροχή δημόσιας παιδείας υψηλού επιπέδου αποτελούν για το ΣΥΡΙΖΑ κεντρικής σημασίας επιδιώξεις.
Κάθε σχολείο κυψέλη αγώνα και αλληλεγγύης , εστία αντίστασης,
για να μην περάσουν τα νέα μέτρα για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.
 Όλες και όλοι πρέπει να ξεσηκωθούμε. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια,  πρέπει να γίνουν χώροι προβληματισμού για τα σημερινά αδιέξοδα και οργάνωσης ενός μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης, αντίστασης και ανατροπής.
Οι μαζικοί και ενωτικοί αγώνες στους δρόμους, στις πλατείες, στους χώρους εργασίας, στις σχολές και στα σχολεία είναι αυτοί που ανοίγουν δρόμους.
Η λύση υπάρχει και βρίσκεται στους κοινωνικούς αγώνες, στην ακύρωση του μνημονίου και στην ενίσχυση της Αριστεράς για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων  πολιτικών  στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]