ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


Επικοινωνιακό παιχνίδι με τη φτώχεια στα σχολεία
 
Στεφανάκου Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/09/2012  Η ΑΥΓΗ
Ο εφιάλτης της πείνας, που χτύπησε την πόρτα των σχολείων πέρυσι, ήρθε για να μείνει. Μάλιστα, διευρύνει και την πελατεία του, εντάσσοντας στις επισκέψεις του και τους εκπαιδευτικούς. Μπορεί ακόμη να μην έχουμε στα σχολεία λιποθυμικά επεισόδια από ασιτία δασκάλων ή καθηγητών, όπως είχαμε και θα έχουμε παιδιών. Όμως οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας, για παροχή σίτισης στους αναπληρωτές που υπηρετούν μακριά από τα σπίτια τους, αποτελούν παραδοχή για την εξαθλίωση στην οποία καταδικάστηκαν από τα Μνημόνια μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Σ' αυτήν την περίπτωση, νέοι επιστήμονες, που κάποτε καλοτυχίζονταν επειδή εντάσσονταν στα μεσαία στρώματα, με τη σιγουριά του Δημοσίου και διακοπές Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι…
Όταν πέρυσι έπεφταν παιδάκια στα προαύλια επειδή δεν είχαν για φαγητό ούτε μια μπουκιά ψωμί, η τότε υπουργός Παιδείας μιλούσε για λαϊκισμό του χειρίστου είδους. Αποδείχτηκε ότι δεν ήταν λαϊκισμός. Ήταν τα πρώτα σημάδια της επέλασης της τρόικας. Τώρα η εξαθλίωση αναγνωρίζεται επισήμως.
Να είμαστε ευχαριστημένοι λοιπόν επειδή, έστω και με καθυστέρηση, ο υπουργός Παιδείας παραδέχεται την πραγματικότητα και ανακοινώνει μέτρα στήριξης; Δυστυχώς, θα πρέπει να είμαστε πιο θυμωμένοι από πριν. Διότι, όταν ξέρεις, παύουν και οι δικαιολογίες. Το μέτρο της παροχής σίτισης μπορεί να είναι χωρίς αντίκρυσμα. Πρώτον, αφορά μόνον τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Όμως ουδείς γνωρίζει πόσοι θα προσληφθούν στην εκπαίδευση ως αναπληρωτές και πόσοι θα σταλούν να υπηρετήσουν μακριά από τα σπίτια τους. Ο Κ. Αρβανιτόπουλος λέει ότι έχει εξασφαλίσει πιστώσεις για 12.500 προσλήψεις. Πόσες απ’ αυτές τις πιστώσεις θα αξιοποιήσει; Άγνωστο. Είναι φανερό ότι δεν επιθυμεί δεσμεύσεις. Αν επιθυμούσε, θα έβαζε στην ομάδα των αδυνάτων και τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, τους χιλιάδες δασκάλους και καθηγητές που αμείβονται με το πολύ 800 ευρώ και τους έχουν σε καταναγκαστική τρίχρονη εργασία μακριά από τα σπίτια τους. Όλοι αυτοί θα ήταν μια συγκεκριμένη δέσμευση.
Και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: Αν πραγματικά αναγνώριζε το πρόβλημα της εξαθλίωσης, του υποσιτισμού ή και της πείνας ακόμη, θα φρόντιζε από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες να οργανώσει τις υπηρεσίες του, να οργανώσει παρατηρητήρια καταγραφής όλων εκείνων των μαθητών που υποσιτίζονται, ώστε να μην αφήσει κανένα παιδί να πέσει νηστικό το βράδυ. Ούτε λέξη, όμως, γι΄αυτά τα παιδιά. Σε ό,τι αφορά την αύξηση των δικαιούχων σίτισης φοιτητών και σπουδαστών, αυτή ήταν αναγκαστική, καθώς περισσότερες οικογένειες βρέθηκαν στον εισοδηματικό πάτο.
Τελικά, τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός ήταν περισσότερο επικοινωνιακό παιχνίδι για να δείξει έργο σε δύο χώρους (εκπαιδευτικοί και πανεπιστήμια) που είναι σε αναβρασμό, παρά μελετημένες παρεμβάσεις στήριξης για τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, που καταδίκασαν στη φτώχεια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]