ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Δήλωση Θέμη Κοτσιφάκη Γ.Γραμματέα του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Μια ακόμη αλλαγή Υπουργού στο πολύπαθο Υπουργείο Παιδείας. Αποχωρεί μια υπουργός που συνέδεσε όσο κανείς άλλος το όνομά της με μια γενικευμένη μνημονιακή επίθεση ακραίας νεοφιλελεύθερης έμπνευσης στο δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο αλλά και στους εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας συνεχή αντιπαράθεση που ξεκινούσε από τον απλό εκπαιδευτικό της τάξης και έφτανε στα συνδικαλιστικά όργανα και την εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών σε όλα τα επίπεδα. Αναγκαία βεβαίως αυτή η απαξιωτική και αυταρχική συμπεριφορά για να «περάσει» την πολιτική του ΔΝΤ, της Ε.Ε., της τρόικας και του ΟΟΣΑ στην εκπαίδευση. Μια πολιτική βαθιάς υποβάθμισης και διάλυσης του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος προκειμένου να υποταχθούν όλα στη λογική του «σχολείου της αγοράς». Θα μείνει στην ιστορία ως η «υπουργός της φωτοτυπίας και της τιμωρίας».
Δεν έχουμε καμία αυταπάτη πως αλλάζοντας τα πρόσωπα στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα αλλάξει και η εκπαιδευτική πολιτική. Πολιτική που έχοντας εντάξει και την εκπαίδευση στα μνημόνια και στην επιτήρησή της από την τρόικα καταστρέφουν ό,τι είναι δημόσιο και δωρεάν. Πολιτική που μειώνει συνεχώς τις εκπαιδευτικές δαπάνες, κλείνει σχολεία, καταργεί αναγκαίες εκπαιδευτικές δομές, στοχοποιεί και απολύει εκπαιδευτικούς κ.λπ.

Περιμένουμε τις πρώτες αποφάσεις του νέου Υπουργού κ. Μπαμπινιώτη. Επιμένουμε στις προτάσεις και τις διεκδικήσεις μας για την εκπαίδευση και απαιτούμε από αυτή την προσωρινήκυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να μην προχωρήσει τώρα σε καμιά fast-track νομοθετική πρωτοβουλία για τα εκπαιδευτικά θέματα (γενικό και τεχνολογικό λύκειο) που θα υπονομεύσει ακόμα περισσότερο το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης για πολλά χρόνια.
Ζητάμε επίσης ο νέος Υπουργός Παιδείας να μην βάλει την υπογραφή του στο κατάπτυστο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  με τίτλο «Οργάνωση και Λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ κ.λπ.», που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, και ξεκινά σήμερα η  συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και με το οποίο προβλέπεται η ίδρυση Αγροτικού Τεχνολογικού Λυκείου πριν καν αυτό νομοθετηθεί από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας!!
Η δευτεροβάθμια τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση, πολύ περισσότερο όταν ανήκει στη λυκειακή βαθμίδα, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο των άλλων Υπουργείων. Ωστόσο, παρά τις φραστικές διακηρύξεις της πρ. Υπουργού Παιδείας ότι «τα Τεχνολογικά Λύκεια των άλλων Υπουργείων θα λειτουργούν υπό την πλήρη εποπτεία του», στο νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται να νομοθετηθεί το αντίθετο (άρ. 11 παρ. 1).
Επισημαίνουμε ότι είναι ιστορικά η πρώτη φορά, από τότε που νομοθετήθηκε η Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, που δημιουργούνται Λύκεια υπό την ευθύνη άλλων Υπουργείων.
Θεωρώντας ότι θα είναι σημαντική οπισθοδρόμηση αυτή η εξέλιξη, η οποία εκτιμούμε ότι θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στο σύνολο της Λυκειακής βαθμίδας, ζητάμε να αφαιρεθούν από το νομοσχέδιο αυτό οι σχετικές διατάξεις.
Πολύ γρήγορα θα πρέπει ο νέος Υπουργός Παιδείας να επιλέξει με ποιους είναι: Με τη δημόσια εκπαίδευση ή με το «σχολείο της αγοράς» και την τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]