ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
27-3-2012

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΝΑ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας εξαιτίας και των μνημονιακών πολιτικών βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τα Νοσοκομεία εργάζονται πλέον με ελάχιστο προσωπικό εξαιτίας του παγώματος των προσλήψεων, που στην ουσία εφαρμόζεται σχεδόν μια δεκαετία και των αθρόων αποχωρήσεων.
Τα Νοσοκομεία μέσω της πολιτικής των συγχωνεύσεων οδηγούνται ουσιαστικά σε συρρίκνωση και κατάργηση με αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές να μένουν χωρίς Νοσοκομειακή περίθαλψη.
Οι προϋπολογισμοί τους έχουν περικοπεί κατά 50% τουλάχιστον με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν υλικά για να λειτουργήσουν. Τα αποθεματικά τους με το PSI κουρεύτηκαν. με συνέπεια να χάσουν και τα ελάχιστα χρήματα που είχαν διαθέσιμα.
Η πρόσβαση στα νοσοκομεία γίνεται για χιλιάδες εργαζόμενους όλο και πιο δύσκολη, αφού επιβάλλονται χαράτσια και συμμέτοχη σε εξετάσεις, ενώ διευρύνονται τα ιδιωτικά εξωτερικά ιατρεία στα οποία πρέπει να πληρώνεις ακριβά σε βάρος των τακτικών που ήταν δωρεάν.
Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ αντί να βελτιώσει την απαράδεκτη κατάσταση στις παροχές υγειονομικής περίθαλψης. όξυνε τα αδιέξοδα και ενίσχυσε τους περιορισμούς στην πρόσβαση.
Μέσω του ΕΟΠΥΥ επιχειρείται να υποβαθμιστεί το επίπεδο παροχών, ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες φτωχοί, άνεργοι και ανασφάλιστοι πετιούνται στον καιάδα, αφού πλέον δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Ο ΕΟΠΥΥ παραμένει άδειο πουκάμισο. αφού η χρηματοδότηση έχει περιοριστεί δραματικά, και το έλλειμμα που θα παρουσιάσει το 2012 φτάνει στο 45% των αναγκών του. Ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει γιατρούς για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων, ενώ τα ελάχιστα πολυιατρεία του ΙΚΑ πλέον βρίσκονται στο στάδιο της διάλυσης.
Μέσω του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ επιβάλλεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις, ενώ αυξάνεται δραματικά και η συμμετοχή στα φάρμακα, που μπορεί να φτάσει και στο 50-60% με το διαχωρισμό σε πρωτότυπα και γενόσημα. Επιβάλλεται συμμετοχή στα φάρμακα ακόμα και σε ευπαθείς ομάδες και περικόπτονται παροχές σε υλικά που είναι αναγκαία για αυτές τις κατηγορίες.
Οι μόνοι που κερδίζουν από αυτή την πολιτική είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που έρχονται να καλύψουν τα τεράστια κενά του συστήματος επενδύοντας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και τον τομέα των διαγνωστικών κέντρων.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η ανατροπή αυτής της πολιτικής, που μετατρέπει την υγεία σε εμπόρευμα και είδος πολυτελείας.
Διεκδικούμε:
- Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλους χωρίς περιορισμούς στην πρόσβαση με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
- Χρηματοδότηση στο 6% του ΑΕΠ για τις υπηρεσίες Υγείας.
- Στελέχωση τον μονάδων υγείας με Νοσηλευτικό, ιατρικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό.
- Ανάπτυξη ενός δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με οικογενειακό γιατρό, κέντρα υγείας οργανωμένα και στελεχωμένα, προσανατολισμός των υπηρεσιών στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας. Μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους εργασίας εκπαίδευσης και κατοικίας.
- Κατάργηση των χαρατσιών για πρόσβαση στα Νοσοκομεία, στα φάρμακα και σε γιατρούς. Μηδενική συμμετοχή ιδιαίτερα για φτωχούς, ανέργους, ευπαθείς ομάδες.
- Αντιμετώπιση των εργασιακών και οικονομικών αιτημάτων των εργαζομένων στην Υγεία – Πρόνοια.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπιση του δικαιώματος για καθολική δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Καλεί τα Σωματεία, τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα και Νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, να πάρουν πρωτοβουλίες συντονισμού της δράσης, ανάδειξης των ζητημάτων της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης, της αποτροπής κατάργησης νοσοκομειακών μονάδων.
Καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος στις 29 Μάρτη στην ημέρα δράσης για το δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης, χωρίς περιορισμούς στις υπηρεσίες υγείας. Να συμμετέχουν μαζικά στις στάσεις εργασίας που έχουν αποφασιστεί στο Δημόσιο και στις διαδηλώσεις που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ με τα συνδικάτα των Υγειονομικών
Συγκέντρωση στις 29 Μάρτη στην Αθήνα στην πλατεία Μαβίλη στις 11.30 το πρωί, στη Θεσσαλονίκη Άγαλμα Βενιζέλου στις 11.30 πμ.
Όλοι στις συγκεντρώσεις στην περιφέρεια που οργανώνουν τα Νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ και τα εργατικά κέντρα.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]