ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


Ο.Λ.Μ.Ε.                                    
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338                              
www.olme.gr                                                 
e-mail: olme@otenet.gr                                                           Αθήνα, 16/2/12
                                                                                               

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  «ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ»


Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την τακτική της κυβέρνησης να προωθεί από την «πίσω πόρτα» εκπαιδευτικές αλλαγές και μάλιστα σε αντιεκπαιδευτική, αντιπαιδαγωγική και τελικά ακραία αντιδραστική κατεύθυνση.
Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  με τίτλο «Οργάνωση και Λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ κ.λπ.», που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται η ίδρυση Αγροτικού Τεχνολογικού Λυκείου, πριν καν αυτό νομοθετηθεί από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας!!
Είναι γνωστές η ομόφωνη θέση του εκπαιδευτικού κινήματος και όλων όσων ασχολούνται με την εκπαιδευτική πολιτική, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, εδώ και πέντε δεκαετίες: η ευθύνη για ό,τι έχει σχέση με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γενική και τεχνική-επαγγελματική) να ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Παιδείας.
Πενήντα  χρόνια, λοιπόν, μετά τη διατύπωση του αιτήματος να ενταχθούν όλες οι σχολές που προσφέρουν τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση στο Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και διευρύνεται η πολιτική της πολυδιάσπασης της ΤΕΕ.
Σήμερα, και ενώ το Υπουργείο Παιδείας με τη νέα του μορφή έχει ενσωματώσει στο πλαίσιό του και τη «διά βίου μάθηση», αφήνει έξω από την ευθύνη του σημαντικό τμήμα της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης  (όπως έχει διαφανεί από την πρόταση για το Τεχνολογικό Λύκειο που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας). Επιπλέον, επιχειρεί να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα να ιδρύονται Τεχνολογικά Λύκεια από άλλα Υπουργεία ή ΝΠΔΔ (π.χ. Υπουργείο Ανάπτυξης-ΟΑΕΔ, τουρισμού, υγείας κ.λπ.), όπως και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αυτό το νομοσχέδιο!!
Αυτή η αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική ρύθμιση θα διαχωρίσει ακόμα περισσότερο τη δευτεροβάθμια ΤΕΕ και θα επιτείνει τη σύγχυση σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
Η δευτεροβάθμια τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση, πολύ περισσότερο όταν ανήκει στη λυκειακή βαθμίδα, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο των άλλων Υπουργείων. Ωστόσο, παρά τις φραστικές διακηρύξεις της Υπουργού Παιδείας, ότι «τα Τεχνολογικά Λύκεια των άλλων Υπουργείων θα λειτουργούν υπό την πλήρη εποπτεία του», στο νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται να νομοθετηθεί το αντίθετο (άρ. 11 παρ. 1).
Επισημαίνουμε ότι είναι ιστορικά η πρώτη φορά, από τότε που νομοθετήθηκε η Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, που δημιουργούνται Λύκεια υπό την ευθύνη άλλων Υπουργείων.
Θεωρώντας ότι είναι σημαντική οπισθοδρόμηση αυτή η εξέλιξη, η οποία εκτιμούμε ότι θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στο σύνολο της Λυκειακής βαθμίδας, ζητάμε να αφαιρεθούν από το νομοσχέδιο αυτό οι σχετικές διατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]