ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]





PSΙ: ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΕ - ΔΝΤ, ΝΕΟ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ!
ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ PSI+, ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...
Σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου θα έχει έχει σήμερα το απόγευμα,ο δοτός πρωθυπουργός του ευρώ Λ. Παπαδήμος.
Προηγήθηκαν οι χτεσινές κατ' ιδίαν συναντήσεις του με τους ΓΑΠ και Καρατζαφέρη ενώ σήμερα στις 13:00θα συναντηθεί κατ' ιδίαν και με τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά.
Μετά τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Λ. Παπαδήμος θα έχει νέα συνάντηση  με τον επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σχετικά με το PSI+. Η αμέσως προηγούμενη συνάντηση Παπαδήμου - Νταλάρα - Βενιζέλου έγινε χτες το απόγευμα. 
Η κοινή σύσκεψη των 3 πολιτικών αρχηγών με το Λ. Παπαδήμο γίνεται για δύο λόγους.
Πρώτον, θα επιχειρηθεί για μια ακόμη φορά, να βρεθεί φόρμουλα συνύπαρξης και συνοχής των 3 εταίρων εντός της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου. Όπως είναι γνωστό παρά το γεγονός της πλήρους ταύτισηςτων τριών κομμάτων ως προς την μνημονιακή πολιτική που θέλουν να ακολουθηθεί, πολλοί υπουργοί καιβουλευτές της "κρύβονται" προκειμένου να διασώσουν την επανεκλογή τους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση όποτε και αν γίνει αυτή.
Δεύτερον, και σημαντικότερον, η διαπραγμάτευση για το PSI+, έχει φτάσει ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία της χώρας εντός του ευρώ. Για αυτό άλλωστε και η σύσκεψη θα γίνει αμέσως πριν το ραντεβού του Λ. Παπαδήμου με τον Τ. Νταλάρα.
Όπως δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, μέχρι "αύριο το μεσημέρι πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα" μιας και η συγκυβέρνηση Παπαδήμου "καίγεται" να υπάρχει επίσημη κατάληξη μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας.
Πλέον είναι λίαν πιθανό το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs), δηλαδή η επιβολή των όρων που μπορεί να δεχτεί το πχ 70% των ιδιωτών πιστωτών σε όλους τους υπόλοιπους πιστωτές (υποχρεωτικό κούρεμα). Κάτι το οποίο μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως πιστωτικό γεγονός,ενώ και ουσιαστικά αποτελεί "χρεοκοπία" με πρωτοβουλία των θεσμικών πιστωτών (τρόικα) και όχι του δανειζόμενου (Ελλάδα).
Με δηλώσεις του, στην εφημερίδα New York Times, ο Λ. Παπαδήμος είχε δηλώσει πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση για τη «ρήτρα συλλογικής δράσης», που θα καθιστάδεσμευτική την συμμετοχή όλων των ιδιωτών ομολογιούχων στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εφόσον δεν υπάρχει 100% συμμετοχή.
Η ενεργοποίηση των CACs, έχει πέσει στο τραπέζι, λόγω της διαφαινόμενης μικρής συμμετοχής των πιστωτών σε ένα "εθελοντικό" κούρεμα. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους.
Πρώτον, λόγω της "σκληρής" στάσης των hedge funds τα οποία είχαν τιγκάρει τους ισολογισμούς τους μεCDS's (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) ποντάροντας στη χρεοκοπία της Ελλάδας. Μάλιστα, τα hedge funds σκέφτονται ακόμα και να σύρουν την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους New York Times!
Δεύτερον, λόγω των πιέσεων της τρόικας (και όχι της ελληνικής κυβέρνησης!) στους πιστωτές να δεχτούνχαμηλότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα που θα λάβουν, μετά το PSI+, ώστε το χρέος να φτάσει το... 120% του ΑΕΠ το 2020!
Εδώ έχει στηθεί και ένα  βρώμικο παιχνίδι εκβιασμών. Από τη μια μεριά η Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων (ISDA), λέει πως η ενεργοποίηση των CACs δεν συνιστά απαραίτητα πιστωτικό γεγονός, που θα ενεργοποιήσει τα CDS. Αντιθέτως, η Fitch διαμηνύνυει πως τυχόν ενεργοποίηση των CDS συνιστά πιστωτικό γεγονός, και άρα θα βαθμολογήσει την Ελλάδα σε καθεστώς προσωρινής χρεοκοπίας!
Το μόνο σίγουρο είναι πως η τυπική χρεοκοπία (σσ πιστωτικό γεγονός) εντός του ευρώ είναι, σχεδόν, αναπόφευκτη. Και αν την ύστατη στιγμή αποσοβηθεί τυπικά, θα έχει ουσιαστικά συντελεστεί. Άλλωστε, ακόμα και αν το "κούρεμα" χαρακτηριστεί ως "εθελοντικό" θα έχουμε χρεοκοπία της χώρας επί της ουσίας.
Φυσικά, αυτή η χρεοκοπία, είτε χαρακτηριστεί ως πιστωτικό γεγονός είτε όχι, δεν έχει καμία σχέση με τηχρεοκοπία που μπορεί να προκύψει με πρωτοβουλία του δανειζόμενου.
Μια τέτοια "χρεοκοπία" προτείνει η iskra, που συνίσταται στην στάση πληρωμών επί του χρέους με σκοπό τηδιαγραφή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του συνόλου του. Στην περίπτωση του PSI+, το όποιο κούρεμα γίνει, θα εξαιρεί τα δάνεια της τρόικα και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ενώ θα χαντακώνει ταασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανοντάς τα στο "κούρεμα"! Αντιθέτως, η iskra μιλά για τη διαγραφή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του συνόλου του δημοσίου χρέους με εξαίρεση τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικρομολογιούχους.
Επίσης, η iskra, μιλά για έξοδο από την ευρωζώνη ως αφετηριακό σημείο μια νέα προοδευτικής πορείας για το λαό και τη χώρα.
Δυστυχώς, τα πράγματα πάνε προς μια χρεοκοπία, μάλλον, τυπική και σε κάθε περίπτωση ουσιαστική, που θα προκύψει με τη βούλα των πιστωτών, ΕΕ και ΔΝΤ και φυσικά του εξοντωτικούς όρους τους.
Αυτού του είδους η χρεοκοπία θα συνοδευτεί με την ουσιαστική παράδοση όλης της εξουσίας στην τρόικα και θα έχει ως αποτέλεσμα ένα νέο δρακόντειο μνημόνιο, πολύ σκληρότερο από το σημερινό!
Αυτό το νέο μνημόνιο θα είναι ένα πραγματικό σοκ για την ελληνική κοινωνία και τους εργαζόμενους, ενώ τα κυρίαρχα ΜΜΕ θα το παρουσιάσουν ως το απαραίτητο σωτήριο φάρμακο! Αυτό το έκτρωμα πιθανότατα θα περιλαμβάνει:
- Μεγάλη μείωση του εργατικού κόστους, με τσεκούρι στις εργοδοτικές εισφορές (μη - μισθολογικό κόστος), την ουσιαστική κατάργηση του 13 - 14ου μισθού αλλά και το κούρεμα του κατώτατου μισθού
Μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα είτε ως καταργήσεις οργανικών θέσεων είτε ως... κανονικές απολύσεις μετά από συνταγματική αναθεώρηση
Μισθολογικές μειώσεις στα 15 ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, ένστολοι, ιατροί ΕΣΥ, μέλη ΔΕΠ κλπ) στα πρότυπα του ενιαίου μισθολογίου
Νέες μειώσεις επικουρικών αλλά και κύριων συντάξεων
- Γενική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας (ΔΕΚΟ, ακίνητα κλπ) σε ξένους και έλληνες επενδυτές, έναντιπινακίου φακής και με "τζάμπα" εργατικό δυναμικό
ΠΗΓΗ: ISKRA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]