ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]



11/12/2011
ΑΥΓΗ
Τη “σφραγίδα” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έχει η ήδη προαναγγελθείσα από τον υπουργό Εργασίας νέα επώδυνη παρέμβαση στο Ασφαλιστικό Σύστημα και θα περιλαμβάνει νέες μειώσεις συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και λειτουργία του (νέου) Ασφαλιστικού Συστήματος σε κεφαλαιοποιητική βάση, κατά τα πρότυπα της ιδιωτικής ασφάλισης.
Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της ύφεσης και της ανεργίας δρομολογούν δραματικές ανατροπές με κεφαλαιοποιητικό σύστημα τριών πυλώνων
Μετά από πέντε παρεμβάσεις στο πλαίσιο του Μνημονίου, που όλες συνοδεύονταν από δραματικές και οριζόντιες μειώσεις συντάξιμων αποδοχών, τη νέα δραματική μείωση (15% – 50%) που δρομολογείται από τις αρχές του 2012 στις επικουρικές συντάξεις και συνοδεύεται από αναγκαστικές συνενώσεις των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών Ταμείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (υπό την απειλή της… πτώχευσης) το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται πλέον ότι δύσκολα θα αποφευχθεί μια νέα παρέμβαση στις κύριες συντάξεις, και μάλιστα στις αρχές του 2012, καθώς εκτιμά ότι θα ακολουθήσει μια διετία – εφιάλτης, με παράταση της ύφεσης και η αύξηση της ανεργίας. Ήδη τα μεγαλύτερα ταμεία επιβεβαιώθηκε όπως ήταν αναμενόμενο ότι αδυνατούν να καταβάλουν τη σύνταξη του Ιανουαρίου και το “ψαλιδισμένο” δώρο των Χριστουγέννων και έγινε ταμειακή διευκόλυνση από το Γενικό Λογιστήριο μέχρι την ωρίμανση εξόφλησης ομολόγου 850 εκατ. ευρώ. 
Εκτός στόχου, έσοδα και δαπάνες
Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης που ξεκίνησε προ διετίας με τις δραματικές μειώσεις πρώτα στις συντάξεις, επέφερε τραγική μείωση της απασχόλησης και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να μεγεθύνονται τα ελλείμματα ενός καταρρέοντος ασφαλιστικού συστήματος (η εισφοροδιαφυγή έχει φθάσει τα 9 δισ. και οι ετήσιες απώλειες από την αύξηση της ανεργίας φθάνουν τα 4,5 δισ.) που άφησε επί σειρά ετών να ληστευθούν τα αποθεματικά του και τώρα αναμένει να μειωθεί κατά 12 δισ. ευρώ η ελάχιστη περιουσία του στην περίπτωση που εφαρμοστεί η απόφαση “κουρέματος” κατά 50% των ομολόγων που διακρατούν τα Ταμεία.
Το υπουργείο Εργασίας “ανακάλυψε” την προηγούμενη εβδομάδα ότι βρέθηκε… εκτός στόχου όσον αφορά τις συνταξιοδοτικές δαπάνες τις οποίες υποτίθεται επεδίωκε να περιορίσει με τις απανωτές οριζόντιες ή κλιμακωτές μειώσεις συντάξεων. Οπως υποστήριξε ο Γ. Κουτρουμάνης, η δαπάνη για συντάξεις αυξήθηκε κατά 650 εκατ. το 2010, κατά 1,3 δισ. το 2011 και θα συνεχίσει να αυξάνεται, φθάνοντας στα 3,25 δισ. ευρώ το 2014!
Αιτία η δραματική αύξηση των συνταξιούχων κατά 200.000 την επόμενη τριετία, αριθμός που μάλλον θα είναι μεγαλύτερος μετά την επιβεβαίωση του φιάσκου της εφεδρείας. Η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων στρέφεται στην προσυνταξιοδότηση για να γλιτώσει τη διετή διαβίωση με 500 ευρώ (60% του βασικού μισθού), δηλαδή λίγα περισσότερα από το επίδομα ανεργίας που προβλέπει το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. 
Ιδιωτική η τελική λύση…
Με αυτά τα τραγικά οικονομικά δεδομένα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιχειρήσει την “τελική λύση” στο Ασφαλιστικό, προκειμένου οι κρατικές δαπάνες να περιοριστούν στο 2,5% του ΑΕΠ, συμβάλλοντας έτσι και στον στόχο των ισοσκελισμένων κρατικών προϋπολογισμών για την επόμενη δεκαετία.
Οπως έδειξε και η τελευταία παρέμβαση στις επικουρικές, που μεταξύ άλλων προβλέπει “μεγαλύτερη αναλογικότητα – ανταποδοτικότητα για τις εισφορές που κατατέθηκαν μετά το 2001″, ο βασικός προσανατολισμός του νέου συστήματος θα είναι στη βάση λειτουργίας ατομικών λογαριασμών. Με άλλα λόγια, θα δρομολογηθεί η (σταδιακή;) αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος των καθολικών παροχών σε επιλεκτικές παροχές. Το νέο αυτό σύστημα θα στηρίζεται στους γνωστούς τρεις πυλώνες κατά τα πρότυπα της συνταγής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας: Ο πρώτος πυλώνας θα αφορά την παροχή κρατικής κύριας σύνταξης, σαφώς χαμηλότερης από τα σημερινά επίπεδα των αντίστοιχων κύριων συντάξεων και με πρόβλεψη για σταδιακά μειωμένη συμμετοχή του κράτους. Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά Ατομικούς Συνταξιοδοτικούς Λογαριασμούς και θα συνδέεται απόλυτα με τη μετεξέλιξη της λειτουργίας των σημερινών επικουρικών ταμείων, και ο τρίτος πυλώνας θα αφορά καθαρά Επαγγελματικά Ταμεία, δηλαδή ιδιωτική ασφάλιση και θα είναι προαιρετικός. Τέλος, με δεδομένη τη δρομολόγηση νέων ασφαλιστικών παρεμβάσεων σε Ιταλία και Γερμανία με επίμαχο ζήτημα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα αναθεωρηθεί και ο στόχος για μέση ηλικία συνταξιοδότησης στα 63,5 που είχε τεθεί για τη χώρα μας με το αρχικό Μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]