ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


        ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ                                     
           ΜΑΝΩΛΗ   ΚΟΥΤΛΗ                                            
              &   ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
v  

      Ακαδημίας 69,  Αθήνα,  τηλ: 210 - 38.48.258,   fax : 210 - 38.21.036,  κιν: 6977- 544 624

                                                                                                                                    Αθήνα,  ΜΑΙΟΣ 2011

             
                                Προς  τον  Πρόεδρο  και  τα  μέλη  του  Δ.Σ.  της Β΄   ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής
                                                            ( Υπόψιν κ. Κορδή Νεκτάριου)
                                                           

  ΘΕΜΑ : ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 176 ΤΗΣ  2ΕΤΙΑΣ 1-7-09 ΕΩΣ 30-6-11



 
                 Αξιότιμοι κ. Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ.


      Ως πληρεξούσιοι μεγάλης μερίδας συναδέλφων σας εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τους οποίους κατά τα έτη 2006 και 2009, δυνάμει εργολαβικού δίκης, καταθέσαμε αγωγές στα κατά τόπον Διοικητικά Δικαστήρια για τα αναδρομικά του επιδόματος 176 € προγενεστέρων ετών, και που σήμερα είτε συνεχίζουν να υπηρετούν στο ίδιο σχολείο, είτε λόγω μετάθεσης – απόσπασής τους υπηρετούν σε σχολείο της τοπικής αρμοδιότητάς σας,  (Β΄   ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής) σας  ενημερώνουμε  για  τις  παρακάτω  σημαντικές  εξελίξεις :          

Α.    ΕΠΙ  ΤΩΝ  ΑΣΚΗΘΕΙΣΩΝ  ΑΓΩΓΩΝ  ΜΑΣ    

      Οι παραπάνω αγωγές μας συντάχθηκαν και κατατέθηκαν στο κατά τόπον αρμόδιο Διοικητικό Δικαστήριο. Ηδη έχουν εκδικαστεί οι πρώτες από αυτές, με  ΘΕΤΙΚΕΣ  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Εκτιμούμε ότι περί τα τέλη του 2011 θα ξεκινήσει η εκδίκαση των περισσοτέρων από αυτές.

Β.    ΕΠΙ  ΤΗΣ  ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ   ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ   ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ     

Όπως  προφανώς  γνωρίζετε :
·   Τα ποσά που επιδικάζονται και στη συνέχεια ενταλματοποιούνται είναι πολύ μεγάλα έως 8.500€
·    Πρόσφατα εκδόθηκε ΘΕΤΙΚΗ απόφαση του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ  που αφορά  εκπαιδευτικούς.
·    Οι αγωγές των Εκπαιδευτικών γίνονται δεκτές με αποφάσεις τόσο στον α΄ και στον β΄ βαθμό.
·    Η θετική τάση της Νομολογίας για τους εκπαιδευτικούς επικρατεί σε όλα τα Δικαστήρια.
·    Τα αναδρομικά θα καταβληθούν ΜΟΝΟ σε όσους προνόησαν και προσέφυγαν δικαστικά.   
·    Λόγω του σημαντικού ύψους της διεκδίκησης,  ο  κάθε  εκπαιδευτικός  πρέπει να έχει μεριμνήσει έτσι ώστε, με περισσότερες από μία αγωγές,  να έχει καλύψει ΟΛΗ τη συνολική περίοδο από  1-1-2002 έως 30-6-2011  που το επίδομα  176 €  διεκδικείται,  προκειμένου  οι  αξιώσεις  του να μην κινδυνεύσουν ούτε από παραγραφή ούτε από απώλεια τόκων λόγω καθυστέρησης έγερσης αγωγής.


Γ.   ΕΠΙ  ΤΗΣ  ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ  ΤΩΝ  ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ    
   
    1.  ( 2ΕΤΗΣ  -   5ΕΤΗΣ  ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ).
    Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (απόφ. 9/2009) έκρινε υπέρ της 2ΕΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ των οικονομικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου. Πρόσφατα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, εναρμονιζόμενο με την νομολογία του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, αποφάσισε υπέρ της 5ετούς παραγραφής σε αντίθεση με πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου. Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, λόγω της διάστασης των δύο ανωτάτων Δικαστηρίων για το κρίσιμο αυτό θέμα, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει (εκ νέου) υπέρ της 2ετούς ή της 5ετούς παραγραφής.
                                                                                       
    2.  ( ΠΟΤΕ  ΑΡΧΙΖΕΙ  Η  ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ  ΤΩΝ ΑΞΙΩΣΕΩΝ  ΚΑΤΑ  ΤΟΥ  ΔΗΜΟΣΙΟΥ ).
Το ίδιο Δικαστήριο (Α.Ε.Δ.), με άλλη απόφασή του (32/2008) έκρινε ότι ο χρόνος παραγραφής δεν ξεκινά από το τέλος του έτους αλλά από το τέλος του εκάστοτε ημερολογιακού μήνα, στερώντας πλέον το προνόμιο να ασκεί κάποιος την αγωγή στο τέλος του έτους, διεκδικώντας αυτό από την αρχή του, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου.   

    3.  ( ΕΦΑΡΜΟΓΗ  ΝΕΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ ).
Το σημερινό ισχύον μισθολόγιο παύει να ισχύει από την 1-7-2011, λόγω εφαρμογής του επερχόμενου ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.
               

 Δ.  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
    1. Επακόλουθο των δύο ανωτέρω νομολογιακών εξελίξεων είναι ότι οι οικονομικές απαιτήσεις κατά  του Δημοσίου  παραγράφονται  σε  24  ΜΗΝΕΣ και για κάθε μήνα που καθυστερεί η διεκδίκηση των 176 ευρώ, ΧΑΝΕΤΑΙ ο αντίστοιχος μήνας πριν από 2 χρόνια.  Επιπλέον, για κάθε έτος καθυστέρησης κατάθεσης της αγωγής, η απώλεια μόνο από τόκους, ανέρχεται σε 600 € ετησίως.

    2. Εξάλλου, συνέπεια της εφαρμογής του επερχόμενου ενιαίου μισθολογίου από 1-7-2011 είναι ότι η αξίωση οποιασδήποτε κατηγορίας δημόσιου υπάλληλου, συνεπώς και των εκπαιδευτικών, για καταβολή του επιδόματος των 176 €  ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ την 30-6-2011. Κατά συνέπεια, ουδείς λόγος συντρέχει πλέον να αναμένουμε να παρέλθει το β΄ εξάμηνο του 2011 για να το συμπεριλάβουμε και αυτό στη νέα αγωγή, δεδομένου ότι η διεκδίκηση του επιδόματος 176 € ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΤΑΙ την 30-6-2011.  Η ¨δικαιολογία¨ δηλαδή που είχαμε παλαιότερα « να περιμένουμε να ¨τρέξει¨ και άλλος χρόνος προκειμένου να διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα με την αγωγή μας»  πλέον  δεν  υφίσταται. Αυτό σημαίνει ότι η επικείμενη δικαστική διεκδίκηση θα είναι η τελευταία, και έτσι, όσοι προνόησαν, θα έχουν διασφαλίσει ολόκληρη την επίδικη περίοδο από 1-1-2002 μέχρι 30-6-2011.

    3. Το βέβαιο είναι ότι ουδείς δύναται αυτή τη στιγμή να προδικάσει αν η αναμενόμενη απόφαση του Α.Ε.Δ. θα είναι υπέρ της 2ετούς ή της 5ετούς παραγραφής. Θυμίζουμε ότι το Μάιο του 2009, αν και κάποιοι ανέμεναν με βεβαιότητα ότι η απόφαση του Α.Ε.Δ. θα είναι υπέρ της 5ετίας, εντούτοις διαψεύσθηκαν.
    Ετσι λοιπόν, αν τελικά το Α.Ε.Δ. εμμείνει στην απόφασή του υπέρ της 2ετούς παραγραφής, η ζημιά όσων δεν ασκήσουν αγωγή μέχρι 30-6-2011 είναι προφανής. Αν αντίστροφα το Α.Ε.Δ. αποφασίσει υπέρ της 5ετούς παραγραφής, τότε πάλι είναι επιβεβλημένο να κατατεθούν νέες αγωγές, αφού η καθυστέρηση έγερσης αγωγής όχι μόνο δεν ωφελεί αλλά αντίθετα ζημιώνει  καθότι, και οι τόκοι χάνονται και η δικάσιμος απομακρύνεται και δεν υφίσταται καμία προσδοκώμενη ωφέλεια για επιπλέον διάστημα διεκδίκησης μετά την 30-6-2011,  λόγω κατάργησης του επιδόματος τα 176 €  με το επερχόμενο μισθολόγιο.
    Με άλλα λόγια,  η μη κατάθεση αγωγής στην παρούσα φάση είτε υπό το πρίσμα της 2ετούς είτε  της  5ετούς  παραγραφής  είναι  ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ  και  ΖΗΜΙΟΓΟΝΟΣ  ΕΠΙΛΟΓΗ.


    4. Υπό τα ανωτέρω δεδομένα καθίσταται επιτακτική η άμεση κατάθεση αγωγών για τα αναδρομικά του επιδόματος 176 € της διετίας από 1-7-2009 μέχρι 30-6-2011, προς ΑΜΕΣΗ και ΠΛΗΡΗ  κατοχύρωση  των  οικονομικών  αξιώσεών σας.

 
    Προς το σκοπό αυτό, με επιστολή μας από τις αρχές Μαίου 2011, ενημερώσαμε τους εντολείς μας στα κατά τόπον σχολεία που υπηρετούσαν τον Μάιο - Ιούνιο 2009 :

    α) για την αναγκαιότητα κατάθεσης αγωγής για την διασφάλιση των αναδρομικών του επιδόματος των 176 ευρώ της διετίας από 1-7-2009 έως 30-6-2011, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν να παραγραφούν σοβαρότατες οικονομικές απαιτήσεις τους  και

    β) τους γνωστοποιήσαμε τα ονόματα εναγόντων και τους αριθμούς κατάθεσης των αγωγών που καταθέσαμε για λογαριασμό τους, προκειμένου ο κάθε ενάγων να μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρακολουθεί την πορεία της αγωγής του είτε μέσω του Γραφείου μας είτε μέσω του αρμόδιου Δικαστηρίου, ακόμη και αν πλέον έχει χάσει κάθε επαφή με το παλαιό σχολείο που υπηρετούσε, όταν καταθέσαμε την αγωγή του, π.χ. λόγω μετάθεσης, συνταξιοδότησης  ή  συγχώνευσης – κατάργησης.


     ΚΑΤΑΘΕΣΗ  ΑΓΩΓΗΣ    ή    ΑΙΤΗΣΗ  ΔΙΑΚΟΠΗΣ  ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ
   Τέλος, επειδή κάθε φορά πολύς λόγος γίνεται και εσφαλμένα προτείνεται ως ενδεδειγμένη λύση  για κάθε περίπτωση η αίτηση διακοπής παραγραφής προς την Υπηρεσία,  ( αντίθετα  θεωρούμε ότι  στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιλογή αυτή ζημιώνει ) παραθέτοντας την επιστημονική μας άποψη σας επισημαίνουμε ότι η αίτηση διακοπής παραγραφής προς την Υπηρεσία είναι :
·         ελλειπής  και  μη ασφαλής  μέθοδος  κατοχύρωσης  των  απαιτήσεων.
·         δεν  κατοχυρώνει  έντοκα  τις οικονομικές απαιτήσεις.
·         δικονομικά  αποδεικνύεται  πολύ δύσκολα στο δικαστήριο, ιδίως δε σε ομαδικές αγωγές.
·         καθυστερεί τη δικάσιμο  αφού  δεν  είναι  δικόγραφο  παρά  μια  απλή  αίτηση. 
·         ούτως ή άλλως πρέπει στη συνέχεια να συνοδευτεί από κατάθεση αγωγής εντός προθεσμίας, την οποία η περισσότεροι αγνοούν ή λησμονούν, με αποτέλεσμα τελικά να ζημιώνονται μεγάλα ποσά.
·         δεν είναι πανάκεια και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως λύση ανάγκης, σε επείγουσες περιπτώσεις  και  μόνο  όταν  υπάρχει  αδυναμία  κατάθεσης  αγωγής, δηλαδή, προυποθέσεις που δεν συντρέχουν αυτή τη στιγμή.
·         Η Νομολογία, για το θέμα της παραγραφής, έχει μέχρι σήμερα επιφυλάξει πολλές δυσμενείς εκπλήξεις, έτσι ώστε,  δεν  είναι καθόλου ασφαλές να αρκεστεί κάποιος σε μία αίτηση διακοπής παραγραφής, αντί της αγωγής.



    Κατά συνέπεια, η επιλογή της κατάθεσης αγωγής, κατά πάγια θέση των νομικών, είναι το μόνο δικονομικά αποδεκτό και συγχρόνως ΠΛΗΡΕΣ, ΑΣΦΑΛΕΣ και ΕΝΔΙΚΟ μέσο κατοχύρωσης και διεκδίκησης, ειδικά για μία τόσο μεγάλη απαίτηση  ( 5.000 €  ανά 2ετία, συν  600 €  τόκοι  υπερημερίας  για  κάθε  χρόνο  καθυστέρησης  έγερσης  της  αγωγής ).


    Ενόψει των ανωτέρω και λόγω της επικείμενης παραγραφής σοβαρών οικονομικών απαιτήσεων, παρακαλούμε να λάβετε υπόψιν σας την παρούσα επιστολή στις επικείμενες αποφάσεις και ενέργειές σας και να την θέσετε υπόψιν και των μελών σας, προκειμένου να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους για τα αναδρομικά της περιόδου από 1-7-2009 μέχρι 30-6-2011, με τη μεγαλύτερη δυνατή νομική και οικονομική ασφάλεια και με τον τρόπο που οι ίδιοι, έχοντας σφαιρική ενημέρωση, κρίνουν ότι είναι ο περισσότερο συμφέρων και αποτελεσματικός για εκείνους.

      Με   ιδιαίτερη  εκτίμηση

                 Ο πληρεξούσιος  Δικηγόρος



       Μανώλης  Κουτλής

 Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η :
Οπως γνωρίζετε, αρμόδιος εκκαθαριστής για την πληρωμή μισθοδοσίας των καθηγητών καθώς και για την έκδοση βεβαιώσεων αποδοχών τους μέχρι 31-12-2010 ήταν ο Δ/ντής του κάθε σχολείου, ενώ από 1-1-2011 οι αρμοδιότητες αυτές μεταβιβάστηκαν στις οικείες Δ/νσεις - Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Προς το σκοπό αυτό, στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας, παρακαλείσθε να μεριμνήσετε ώστε οι αρμόδιες Υπηρεσίες να εκδόσουν τις απαιτούμενες υπηρεσιακές βεβαιώσεις μη καταβολής των 176 € σε όλους όσοι το ζητήσουν, προκειμένου να μην παρουσιαστούν προβλήματα – φαινόμενα άρνησης έκδοσης βεβαίωσης που κατά το παρελθόν είχαν συμβεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]