ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


Αγγλία - Έρευνα συνδικαλιστικής οργάνωσης εκπαιδευτικών διαπιστώνει ότι η φτώχεια πλήττει όλο και περισσότερους μαθητές.
(Δελτίο Τύπου EI, Education International)
Το 80% των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι διδάσκουν σε φτωχούς μαθητές.

Σε έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση εκπαιδευτικών στην Αγγλία ATL (Association of teachers & lecturers), διαπίστωσε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των δασκάλων και των καθηγητών που διδάσκουν σε παιδιά τα οποία πλέον ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Όπως αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί στις συνεντεύξεις που έδωσαν, είναι όλο και πιο συχνό το φαινόμενο μαθητών να έρχονται στο σχολείο πεινασμένοι, κουρασμένοι και με φθαρμένα ρούχα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην έρευνα από τη πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση σε περιοχές της Αγγλίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας, δήλωσαν ότι διδάσκουν σε μαθητές που στερούνται ακόμη και τα πιο βασικά αγαθά. Το 40% ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει επεκταθεί από την αρχή της οικονομικής ύφεσης.
Πάνω από το 85% είπαν ότι η φτώχεια έχει αρνητικό αντίκτυπο στην μαθησιακή ικανότητα των μαθητών τους. Συγκεκριμένα το 80% είπε ότι έχει να αντιμετωπίσει στην τάξη μαθητές που είναι κουρασμένοι, 73% μαθητές που είναι πεινασμένοι και το 67% είπαν ότι πολλοί από του μαθητές τους στερούνται τον κατάλληλο ρουχισμό και εξοπλισμό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έφεραν στο φως ακραία φαινόμενα παιδικής φτώχειας όπως για παράδειγμα η αποκάλυψη μιας δασκάλας από το Nottingham, η οποία είπε ότι ένας μαθητής της "είχε να φάει τρεις μέρες, επειδή η μητέρα του δεν είχε χρήματα μέχρι την ημέρα που θα πληρωνόταν από τη δουλειά της».
«Καθημερινά αντιμετωπίζω παιδιά που υποφέρουν εξαιτίας της φτώχειας» λέει ένας δάσκαλος από τα West Midlands «σήμερα έπρεπε να επικοινωνήσω με τους γονείς επειδή το παιδί είχε σοβαρή μόλυνση στα δάχτυλα των ποδιών του από πολύ στενά παπούτσια». Επίσης αυξημένα είναι και τα ποσοστά των μαθητών που απουσιάζουν από εκδρομές, μαθήματα μουσικής και άλλες δραστηριότητες καθώς όπως εκτιμούν πολλοί εκπαιδευτικοί έχει αυξηθεί ο αριθμός των οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τις δραστηριότητες που δεν παρέχονται δωρεάν από το σχολείο καθώς αγωνίζονται για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους.
Να σημειώσουμε ότι φέτος η κυβέρνηση στην Μ.Β προχώρησε σε σημαντική περικοπή των δαπανών στην εκπαίδευση καθώς και των κοινωνικών επιδομάτων, όπως η παύση του βοηθήματος για την παραμονή στην εκπαίδευση (Education Maintenance Allowance) και οι περικοπές στα βοηθήματα παιδικής μέριμνας (όπως το Sure Start) τα οποία απευθύνονται κυρίως σε χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα.

Πηγή: Δελτίο τύπου ΕΙ για την ATL the education union.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]