ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ  ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ



Σχετικά με το νομοσχέδιο για τις πανελλαδικές που προωθεί στη βουλή το υπουργείο Παιδείας,  θα ήθελα να επισημάνω  ότι:

  1. Η απόφαση της υπουργού Παιδείας να καταργήσει τις μετεγγραφές τριτέκνων και πολυτέκνων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.  πλήττει όλες τις οικογένειες και όχι μόνο τρίτεκνους και πολύτεκνους Το υπουργείο –λόγω των  «ρυθμίσεων» που παρουσίασε την τελευταία στιγμή-, δεν ανακοίνωσε ακόμη τον αριθμό των εισακτέων, που μάλλον θα είναι μικρότερος από πέρσι. Αυτό  δημιουργεί αγωνία και άγχος  σεόλους τους υποψηφίους και τις οικογένειες τους.
  2. Αναφέρεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου ότι θα δοθεί το 20% των θέσεων σε ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνους ,πολύτεκνους κλπ). Άρα στους υπόλοιπους θα δοθούν το 80% των θέσεων και όχι το 100%. Ενισχύεται λοιπόν η άποψη πως ο αριθμός των εισακτέων σε καλές σχολές θα είναι μικρότερος από άλλες χρονιές. Κατά συνέπεια θα ανέβουν οι βάσεις σε πολλές σχολές.
  3. Καταργείται το 10% από την επόμενη χρονιά. Έτσι οι φετινοί υποψήφιοι αδικούνται, γιατί δεν τους δίνεται η δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθος επιλογή σχολής.
  4. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει μετεγγραφές για φοιτητές που αποκτούν δυσεπίλυτα προβλήματα κατά τη διάρκεια των σπουδών  τους, και αυτό δείχνει πόσο πρόχειρο είναι
  5. Είναι φυσικό τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε μεγάλες πόλεις να έχουν μεγάλη ζήτηση εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ζει σε μεγάλες πόλεις(6500000-7000000 Αθήνα –         Θεσσαλονίκη). Γιατί το υπουργείο δεν «εξορθολογίζει» τα κονδύλια που διαθέτει σε περιφερειακά και κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ και δεν κατανέμει το διδακτικό προσωπικό ,όπως πρέπει, ώστε να μη δυσκολεύονται στο έργο τους οι πανεπιστημιακοί των κεντρικών πανεπιστημίων (όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται);  

 Το υπουργείο έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε ΟΛΟΥΣ τους υποψηφίους και στις οικογένειές τους  και έχει προκαλέσει ανασφάλεια και σύγχυση σε όλες τις οικογένειες, με  αυτές τις δήθεν βελτιώσεις και αλλαγές της τελευταίας στιγμής . Και ενώ μέχρι τώρα οι ελεύθερες μετεγγραφές δε έπλητταν κανένα υποψήφιο, ενώ   διευκόλυναν και  τις πολυμελείς οικογένειες, τώρα όλα αλλάζουν.

   Οι  αλλαγές σε θέματα παιδείας που αφορούν χιλιάδες οικογένειες  πρέπει να γίνονται μετά από ανάλυση  και να λαμβάνονται υπόψη  οι απόψεις και οι προτάσεις από τη δημόσια διαβούλευση (αρχή της υποτιθέμενης άμεσης δημοκρατίας) και όχι να γίνονται με πρόχειρο σχεδιασμό και με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]