ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


ΜΝΗΜΟΝΙΟ Νο 4 ΜΕ 8 ΔΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ …ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΠΙΖΗΣΟΥΝ!      ΠΗΓΗ:     ISKRA
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ, Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ!  
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΕΝΤ (ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ)
Το περίγραμμα του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο δημοσιεύτηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας στα ελληνικά,  παρουσίασε με σημερινή (24.02) συνέντευξη τύπου, ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με το Γ. Παπακωνσταντίνου, ο στόχος για το έλλειμμα του 2011, τίθεται υπό αίρεση. Επισήμως, παραμένει ο στόχος για μείωση του στο 7,4% επί του ΑΕΠ, εντούτοις, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο απόκλισής του στο 8,2% επί του ΑΕΠ, γεγονός που αποτελεί, ουσιαστικά, ομολογία εκτροχιασμού του Προϋπολογισμού του 2011.Προκειμένου μάλιστα να πιαστεί ο ως άνω αρχικός στόχος του 7,4% επί του ΑΕΠ, αναμένεται η εξειδίκευση επιπλέον μέτρων ύψους 0,75% επί του ΑΕΠ, μέσα στο 2011! Μέχρι, μάλιστα, να γίνει εξειδίκευση των μέτρων αυτών, θα παρακρατείται επιπλέον ποσό επί των κωδικών του Προϋπολογισμού κάθε μήνα!
Τα επιπλέον όμως εισπρακτικά μέτρα δεν σταματάνε εδώ. Αντιθέτως το πακέτο μέτρων της τριετίας 2012 - 2014 από περίπου €14 δις (στο Μνημόνιο - 3), ανεβαίνει στα € 22 δις, ή αλλιώς στο 8% από το 5% επί του ΑΕΠ! Συνολικά μέχρι το 2015 τα σχετικά μέτρα φτάνουν τα € 27,5 δις προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί στα € 3 δις(σχεδόν 1% επί του ΑΕΠ)...
Η ύφεση για το 2011, τοποθετείται στο 3%, τη στιγμή που το ΚΕΠΕ (πατήστε για περισσότερα εδώ), κάνει λόγο για 3,5%. Παράλληλα, η Κυβέρνηση, δηλώνει ευθέως πως θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και οι μισθοί των τραπεζοϋπαλλήλων! Την ίδια στιγμή, βέβαια προβλέπεται το χάρισμα € 30 δις υπό τη μορφή εγγυήσεων στις τράπεζες!
Κερασάκι στην τούρτα, αποτελεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων – εκποιήσεων, ύψους € 15 δις, για την περίοδο 2011 – 2013, από € 7 δις, το Δεκέμβριο. Αυτό δεν σημαίνει πάντως, πως ο στόχος τωνεκποιήσεων αξίας € 50 δις, εγκαταλείπεται πολιτικά από την Κυβέρνηση, όπως δήλωσε άλλωστε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη, αλλά απλά... δεν γράφεται στο κείμενο του Μνημονίου - 4, και αυτό γιατί έχει ορίζοντα το 2013!
Άλλωστε το κείμενο συμπερασμάτων από την τρίτη αξιολόγηση εφαρμογής του Μνημονίου (η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στο Παράρτημα 6 το Μνημόνιο - 4 στα αγγλικά, πατήστε εδώ), το οποίο έδωσε η Κομισιόν στη δημοσιότητα λίγο μετά τη συνέντευξη του Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρεται ρητάστο στόχο της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας € 50 δις μέχρι το 2015! Ακόμα σε ότι αφορά το θέμα της επιμήκυνσης, της διάρκειας των τροϊκανών δανείων, η οποία μέχρι πριν λίγες ημέρες θεωρείτο σίγουρη, η Κομισιόν κάνει λόγο για δυνατότητα που μπορεί να επισυμβεί 
Το σίγουρο είναι πάντως πως αυτή τη στιγμή, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο χειρότερο ίσως σημείο της εδώ και πολλές δεκαετίες! Και μάλιστα, από πουθενά δεν διαγράφεται κάποια θετική προοπτική. Οι προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω, δικαιολογώντας νέα κύματα αντιλαϊκών μέτρων, ενώ εσχάτως, η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, αποφάσισε να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του Δημοσίου με... ομόλογα! Το τελευταίο αποτελεί ουσιαστικά μια κίνηση απελπισίας της Κυβέρνησης, που ουσιαστικά δημιουργεί ένα «νέο» αναγκαστικό «νόμισμα», η γενικευμένη χρήση του οποίου μπορεί να αποδιοργανώσει το σύνολο της οικονομίας!
Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, διαρρηγνύει τα ιμάτια του στη γερμανική εφημερίδα Bild, πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει και το τελευταίο σεντ από τα τροϊκανά δάνεια των € 110 δις.Φυσικά, όμως ο Γ. Παπανδρέου εννοεί και το συνολικό χρέος της Ελλάδας! Ανάλογες δηλώσεις, μάλιστα έκανε και κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με την φινλανδή Πρωθυπουργό Μαρί Κιβινιέμι.
Βέβαια την ίδια στιγμή, που ο Γ. Παπανδρέου διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος (1998 – 2006) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Otmar Issing, επανήλθε, χθες (23.02) στις θέσεις του, λέγοντας πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μπορεί να κριθεί απαραίτητη, όσα μνημόνια και αν εφαρμοστούν. Την προηγούμενη ημέρα, ένας όμιλος κορυφαίων ευρωπαίων οικονομολόγων, ονόματι European Economic Advisory Group (EAAG), είχε προβλέψει πως η Ελλάδα έχει δύο σενάρια να επιλέξει: ή κούρεμα χρέους κατά 30% με έξοδο από το ευρώ, ή περαιτέρω βάθεμα των μέτρων λιτότητας! Είναι φανερό πως η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, είναι αποφασισμένη να επιλέξει το δεύτερο δρόμο,προκειμένου να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προς το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, πως θα αποπληρώσει «και το τελευταίο σεντ», χωρίς να προβεί σε αναδιάρθρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]